Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Regimul special de scutire pentru micile entitati este reglementat la art. 310 din Codul fiscal. Pe scurt, societatile care au cifra de afaceri pentru TVA (atentie, nu este cifra de afaceri contabila) pana la plafonul de 300.000 lei, sunt scutite de TVA, ele aplicand asa numitul regim special de scutire.
Am scris detaliat despre modul cum se calculeaza cifra de afaceri pentru TVA si diferentele fata de cifra de afaceri contabila in articolul : Cifra de afaceri pentru TVA- ce cuprinde? Reguli contabile vs. reguli fiscale.
Bine de stiut despre regimul de scutire :
1.Acest regim nu este obligatoriu, este optional. Persoana impozabilă care îndeplinește condițiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă.
2.Plafonul de 300.000 de lei este un plafon anual, nu se recalculeaza proportional daca o societate isi incepe activitatea in cursul anului. De exemplu daca o societate se infiinteaza in luna ianuarie 2024 ea va avea acelasi plafon de 300.000 lei ca si o societate care se infiinteaza in septembrie 2024.
3.O firma nou-înființată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare.
4.Daca o entitate aplica regimul special de scutire și depaseste la un moment dat plafonul de 300.000 lei, aceasta trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data atingerii ori depășirii plafonului. Data atingerii sau depășirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depășit.
Adica daca o societate depaseste plafonul in cursul lunii martie 2024, data depasirii se considera 1 aprilie 2024 si pana in 10 aprilie trebuie sa depuna D700 pentru actualizare vector fiscal.
5.In sens invers, o persoana înregistrată în scopuri de TVA care în cursul anului calendaristic precedent nu depășește plafonul de scutire ) poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA , în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitării să nu fi depășit plafonul de scutire pentru anul în curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.
De exemplu, daca in 2023 o societate platitoare de TVA nu a depasit plafonul de scutire in anul 2024 poate solicita trecerea la calitatea de neplatitor de TVA in conditiile de mai sus.
6. Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor. Ea nu va colecta TVA la vanzari dar nici nu va deduce TVA la achizitii.
7.Persoana care nu este inregistratata in scop de TVA nu are voie să menționeze taxa pe factură sau pe alt document. În cazul în care o persoană impozabilă a facturat în mod eronat cu taxă livrări de bunuri și sau prestări de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligată să storneze facturile emise. Beneficiarii unor astfel de operațiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate în mod eronat pentru o astfel de operațiune scutită. Aceștia trebuie să solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxă și emiterea unei noi facturi fără taxă.
8.Chiar daca o persoana impozabila aplica regimul de scutire si nu evidentiaza TVA pe documente, totusi, are obligația să țină evidența livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum și evidența bunurilor și a serviciilor taxabile achiziționate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
