Calculul salarial presupune inainte de toate setarea anumitor parametri pentru fiecare salariat, in functie de situatia individuala.
Iata cateva exemple de astfel de parametri, luand ca model modul de configurare a salariatilor in aplicatia SmartBill Conta.
In situatia in care societatea acorda tichete de masa, se seteaza valoarea acestora. Se mai stabileste ziua platii salariilor, asa cum este stabilita prin contractul individual de munca.

Aplicatia mai permite bifarea optiunii de calcul automat al numarului de tichete cuvenite pe baza zilelor lucrate.
Se mai stabilesc apoi sporurile care se acorda, cu posibilitatea stabilirii daca sunt permanente sau nu.

Se pot adauga si alte sporuri, in afara de cele din lista mentionata anterior.
Alte setari care se mai fac:
a) se bifeaza daca angajatul are sau nu functia de baza la angajatorul respectiv:

Acest lucru influenteaza acordarea deducerii personale dar si a tichetelor de masa.
b) se stabileste daca angajatul face sau nu parte dintr-o categorie care beneficiaza de facilitati -constructii, agricultura.
c) in cazul angajatilor cu timp partial se bifeaza daca CAS si CASS sa se calculeze la salariul mimim.

d) se stabileste daca salariatul este sau nu pensionar
e) se introduc informatiile cu privire la persoanele in intretinere
f) daca angajatul a mai desfasurat activitate si in alta parte se mai introduce istoricul bazei de calcul pentru concedii medicale

e) nu in ultimul rand se introduce detaliile privind salariul de baza, numarul de zile de concediu/an, numarul de zile de preaviz si numarul de zile de perioada de proba.

Toate aceste setari initiale sunt foarte importante pentru a asigura calculul si declararea corecta a obligatiilor salariale.
Pe langa aceste date, se introduc lunar elementele variabile: datele din pontaj: numarul de zile lucrate, numarul de zile de concediu, absentele, primele.