Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Exista doua acte normative care reglementează anumite aspecte legate de diurna pe care o poți primi pe zi la deplasările interne. Acestea sunt: Codul muncii si Codul fiscal.
Codul muncii prevede la art. 44 si 46 ca salariatul delegat/detașat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare/detașare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Așadar, diurna este un drept al fiecărui salariat.
Codul muncii nu prevede un nivel minim sau maxim al acestei diurne.
Pe de alta parte Codul fiscal prevede ca exista anumita plafoane fiscale prin încadrarea in care sumele acordate cu titlu de diurne nu sunt supuse nici unei taxe.
Exista doua plafoane :
1.un plafon zilnic de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. In prezent, aceasta valoare este de 57,5 lei/zi
2.un plafon lunar de trei salarii de bază corespunzătoare locului de munca ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează distinct pentru fiecare lună în parte, prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile corespunzător fiecărei luni din perioada de delegare/detaşare/desfăşurare a activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate.
Observam din cele doua texte de lege ca nu exista un plafon minim stabilit de lege pentru diurna. Nu exista nici un plafon maxim: societatea poate sa acorde orice nivel al diurnei, dar pana la un anumita valoare suma nu va fi taxabila la salariat. Ceea ce depaseste aceasta valoare prag este considerat venit salarial si se supune impozitului, CAS si CASS.
Cum se calculeaza acest prag?
Presupunem ca avem o societate in cadrul căreia s-a stabilit diurna interna la nivelul de 57,5 lei/zi si avem un salariat incadrat cu salariul minim de 3.300 de lei, care pleacă in delegație 5 zile in cursul lunii mai 2024.
Cele 2 limite pe care trebuie sa le verificam sunt:
1.plafonul zilnic de 57.5 lei – condiție care se verifica
2.plafonul lunar este de: 3 salarii de baza * numărul de zile de delegație/ numărul de zile lucrătoare din luna = 3 * 3.300 lei*5 zile/20 zile lucrătoare = 2.475 lei.
Suma care i se cuvine pentru cele 5 zile este : 5 *57.5 lei = 287,5, suma care se incadreaza in plafonul de 2.475 lei.
Prin urmare intreaga suma se poate acorda ca diurna in regim de scutire de taxe.
Citeste si: Diurna in 2024
