Actul legislativ este Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie.
• Dreptul la brevet de invenţie aparţine inventatorului sau succesorului său în drepturi.
• În cazul în care invenţia a fost creată împreună de mai mulţi inventatori, fiecare dintre aceştia are calitatea de coautor al invenţiei, iar dreptul aparţine în comun acestora.
• Dacă două sau mai multe persoane au creat aceeaşi invenţie, independent una de alta, dreptul la brevet aparţine aceleia care a depus o cerere de brevet a cărei dată de depozit este cea mai veche.
• Un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie având ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiţia ca aceasta să fie nouă, să implice o activitate inventivă şi să fie susceptibilă de aplicare industrială.
• Nu sunt considerate invenţii în special:
a) descoperirile, teoriile ştiinţifice şi metodele matematice;
b) creaţiile estetice;
c) planurile, principiile şi metodele în exercitarea de activităţi mentale, în materie de jocuri sau în domeniul activităţilor economice, şi nici programele de calculator;
d) prezentările de informaţii.
• Institutia care gestioneaza problema brevetelor de inventii este OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci care ar urmatoarele atributii :
-inregistrează şi examinează cererile din domeniul proprietăţii industriale, eliberând titluri de protecţie care conferă titularilor drepturi exclusive pe teritoriul României.
– este depozitarul registrelor naţionale ale cererilor depuse şi ale registrelor naţionale ale titlurilor de protecţie acordate pentru invenţii, mărci, indicaţii geografice, desene şi modele industriale, topografii de produse semiconductoare şi noilor soiuri de plante;
– editează şi publică Buletinul Oficial al Proprietăţii Industriale al României;
– editează şi publică fasciculele brevetelor de invenţie;
– administrează, conservă şi dezvoltă, întreţinând o bază de date informatizată;
– efectuează, la cerere, servicii de specialitate în domeniul proprietăţii industriale;
– desfăşoară cursuri de pregatire a specialiştilor în domeniul proprietăţii industriale;
– editează şi publică Revista Română de Proprietate Industrială;
– atestă şi autorizează consilierii în domeniul proprietăţii industriale, ţinând evidenţa acestora în registrul naţional.
• Durata de valabilitate a brevetului este de 20 ani şi începe de la data constituirii depozitului naţional reglementar.
• Brevetul de invenţie conferă titularului dreptul de a interzice terţilor să efectueze fara autorizaţia sa următoarele acte:
– pentru produse:fabricarea comercializarea, oferirea spre vânzare, folosirea, importul sau stocarea în vederea comercializării, oferirii spre vânzare sau folosirii;
– pentru procedee sau metode: folosirea acestora.
Intinderea protecţiei conferite prin brevet este determinată de conţinutul revendicărilor, care se interpretează în legătură cu descrierea şi desenele invenţiei.