Cateva aspecte de baza privind achizitiile intracomunitare

 

Ce trebuie sa verificam la documentele primite atunci cand facem o achizitie intracomunitara?

• Cel mai important este sa fie trecut corect codul de TVA pentru ambele firme.

Validitatea codului de TVA al partenerului se poate verifica pe adresa urmatoare:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

• Celelalte elemente care trebuie verificate sunt: data facturii, descrierea produselor sau serviciilor achizitionate, datele complete ale partenerilor, etc. Pentru achizitiile intracomunitare facturile ar trebui in general emise de partener cu TVA 0 , urmand ca dvs sa inregistrati taxare inversa.

În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziţia.În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.Prin excepţie, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii sau, după caz, la data emiterii autofacturii , dacă factura sau autofactura este emisă înainte de cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.

In cazul in care nu s-a primit factura de achizitii intracomunitare pana in 15 a lunii urmatoare, persoana impozabilă va emite o autofactură pentru fiecare transfer pe care l-a efectuat în alt stat membru şi pentru fiecare achiziţie intracomunitară efectuată în România .

Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari

Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile au obligaţia înscrierii în ROI, astfel:

• la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile şi persoanelor juridice neimpozabile, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare;

• înainte de efectuarea operaţiunilor intracomunitare, de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153 indice 1 din CF.

În cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede că înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF devine valabilă cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii de înregistrare, înscrierea în ROI operează cu data comunicării deciziei, dar nu înainte de data înregistrării în scopuri de TVA.

Atentie ! Persoanele care nu figurează în ROI nu au un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA .

Cand nu trebuie sa te inscrii in ROI ?

În ROI nu se înscriu:

• persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;

• persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare o acţiune penală şi/sau au înscrise în cazierul judiciar infracţiuni în legătură cu operaţiuni intracomunitare.

Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează achiziţii intracomunitare ce nu depăşesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderării nu au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF şi nici în ROI.

Depunerea declaratiei 092

Contribuabilii persoane juridice şi persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în cursul unei luni, sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar.

Aceste persoane au obligaţia ca în maxim 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, să depună la organele fiscale Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioada fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în Romania, formular 092.

Depunerea declaratiei 390 (declaratia recapitulativa)

Declarația recapitulativă se depune lunar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA depun declarația recapitulativă numai pentru lunile calendaristice în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru:

• livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România şi care sunt scutite de taxă potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) şi d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificările şi completările ulterioare;

• livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

• prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

• achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România;

• achiziţii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite în Comunitate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România.

Depunerea declaratiei intrastat

Aceasta este conditionata de indeplinirea anumitor criterii de marime.

Obligaţia furnizării datelor Intrastat revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii:

• sunt înregistraţi în scopuri de taxă pe valoare adaugată (au cod de identificare fiscală);

• realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;

• valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare din cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depăşeşte pragul valoric Intrastst stabilit pentru fiecare an.

Pragurile valorice stabilite pe anul 2012 sunt:

• 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri;

• 300.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri;

Există două categorii de operatori:

• operatorii economici care în anul anterior au depăşit pragurile valorice stabilite pentru anul în curs vor transmite declaraţia Intrastat pentru toate lunile anului;

• operatorii economici care depăşesc pragurile valorice în cursul anului, transmit declaraţia Intrastat începând cu luna în care au fost depăşite pragurile valorice.

Termenul limita de transmitere a datelor Intrastat la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.

 

Articole similare

Comentariul tau aici