Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania in cadrul programului de informare pentru contabili.
O data cu inchiderea exercitiului financiar, care pentru marea majoritate a firmelor coincide cu anul calendaristic, ne-am propus sa inventariem rapoartele , situatiile si declaratiile frecvent utilizate in activitatea contabila. Unele dintre ele au caracter obligatoriu, fiind documente justificative, iar altele sunt optionale, scopul lor fiind intern, pentru a sprijini conducerea cu informatii privind gestiunea interna a companiei.
Vom face acest lucru cu ajutorul programului CIEL V7, cea mai completa aplicatie de pe piata in privinta rapoartelor disponibile.
Astfel, in aplicatiile CIEL rapoartele se impart in rapoarte contabile si rapoarte de gestiune, asa cum se poate observa mai jos.
1.Rapoarte si situatii contabile
Acestea sunt : fisa de cont, cartea mare, fisa de partener, balanta, balanta partenerilor, jurnal cumparari, jurnal vanzari, jurnal contabil, registru jurnal, registru de casa, registru de banca, situatia efectelor de incasat/de platit, rapoarte de incasari/plati, solduri pe angajati, rapoarte pe centre de cost, restante terti, declaratii fiscale si nu in ultimul rand analiza financiara.
Analiza financiara, desi nu are un caracter obligatoriu, neavand caracter fiscal, este foarte utila conducerii deoarece furnizeaza informatii vitale privind istoricul si perspectivele companiei.
Iata ce include aplicatia CIEL V7 in aceasta categorie :
- Analiza profitului si a pierderii
- Analiza cash-flow-ului
- Previzionarea veniturilor si a cheltuielilor
De asemenea, aplicatia de contabilitate CIEL V7 permite generarea declaratiilor fiscale : declaratia 100, 101, 300, 390, 392, 394 precum si a raportarilor contabile anuale.
2.Rapoarte de gestiune
Rapoartele de gestiune furnizate de CIEL Gestiune Comerciala V7 sunt : stocuri, restante terti, urmarire numere seriale, fisa articol, fisa de partener, balanta partenerilor, registrul de casa, registrul de banca, efecte de incasat/de platit, solduri angajati, jurnal contabil, documente nepreluate, totaluri documente, facturi incasate pe agenti, detalii documente, raportul de gestiune zilnic, incasari/plati, raportul pe centre de cost, profitul din vanzari, miscarile articolelor si analiza comerciala.
Findca stocurile reprezinta un capitol important, le-a fost alocat un set special de rapoarte: stocuri minime, stoc articole, balanta stocuri, fisa de magazie, vechime stocuri, stocuri teoretice, stocuri negative, stocuri si comenzi nepreluate.
De o deosebita importanta la final de an este analiza restantelor tertilor. Din CIEL Gestiune comerciala V7 poti sa vezi : facturile nesoldate, depasiri scadente, incasari/plati scadente, facturi restante clienti, facturi restante furnizori, confirmari de sold.
Tot pentru finalul de an este importanta analiza profitului din vanzari in scopul careia poti sa generezi rapoarte precum: profitul din vanzari pe partener, pe articole sau o combinatie a celor doua.
Asadar, din momentul in care ai introdus datele in contabilitate si gestiune poti genera din CIEL toate aceste rapoarte fara a mai fi necesara prelucrarea, centralizarea sau analiza altor informatii, activitati mari consumatoare de timp, intr-o perioada atat de aglomerata pentru contabili.
Paleta de rapoarte din CIEL V7 acopera toate necesitatile de raportare – atat externe (fiscale si contabile), cat si interne (managemenetul companiei , audit intern etc.).