Cash-flow-ul si importanta sa in activitatea unei firme

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Un flux de numerar sanatos este vital pentru buna functionare a unei firme.

O companie poate sa functioneze pe pierdere, insa nu poate sa functioneze fara lichiditati.

In functie de complexitatea activitatii, fluxul de numerar este mai usor sau mai greu de intocmit.

In Romania, entitățile care la data bilanțului depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii de mărime :

a) totalul activelor: 17.500.000 lei

b) cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei

c) numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50

trebuie sa intocmeasca si sa depuna la bilant obligatoriu situația fluxurilor de trezorerie.

Entitatile mici pot face acest lucru optional.

Exista diverse modalitati prin care se poate imbunatati cash-flow-ul unei firme, insa aplicabilitatea lor depinde de contextul in care se afla entitatea.

Printre strategiile generale enumeram:

1.Stabilirea un pret corect pentru produsele/serviciile vandute, care sa tina cont de : tipul de client caruia se adreseaza produsele, cantitatea disponibila spre vanzare, modul de distributie, modul de promovare, preturile competitorilor.

2. Reducerea costurile directe de productie si a cheltuielilor indirecte. In felul acesta, ca creste marja (calculata ca diferenta intre venitul din vanzari si costul produselor vandute ). O marja crescuta are impact pozitiv asupra profitului dar si asupra numerarului.

3. Controlul incasarilor -un sistem bun de management a creditului acordat clientilor este de importanta colosala intr-o afacere. Ca sa te asiguri ca iti vei creste sansele de incasare a facturilor poti incepe sa verifici prealabil istoricul clientului si situatia lui financiara, sa acorzi discounturi pentru plata in avans, sa verifici periodic situatia facturilor neicasate si pentru cele care scadenta depasita sa contactezi partenerii de afaceri in vederea platii.

4. Controlul stocurilor – trebuie sa urmeze regula de baza : sa nu tii stocuri mai mari decat ai nevoie. Stocurile in depozit inseamna bani imobilizati. Nu intamplator multinationalele lucreaza pe baza unei filozofii de tip Stoc 0. Ele produc doar atat cat au comenzi, si cumpara materii prime doar cat sa poata produce bunurile destinate onorarii comenzilor.Stocurile peste limita iti vor ocupa spatiul de depozitare si vor antrena costuri suplimentare pentru pastrare.

5. Controlul platilor catre furnizori -ideal ar fi sa negociezi termene cat mai intinse pentru plata facturilor de la furnizori, sau cel putin durata de plata a furnizorilor sa depaseasca durata de incasare a facturilor pentru a nu avea probleme de cash flow. Cum ar fi daca ai incasa facturile la 30 de zile, insa tu ar trebui sa iti platesti furnizorii la 15 zile ?

Aceste masuri sunt valabile in perioade de buna functionare a economiei. In situatii de criza, cum sunt cele prezente, cash-flow-ul este greu de imbunatatit urmand masurile de mai sus, cel putin in anumite domenii de activitate.

De exemplu, un restaurant care si-a inceput activitatea de putin timp, fiind intr-o etapa investitionala, in care inca nu a obtinut profit si care are 15 angajati , se va confrunta cu dificultati serioase fiindca probabil ca nu va incasa mai nimic, in schimb va avea costuri cu personalul si taxe de achitat catre buget. Va avea de achitat de asemenea chiria si utilitatile. Fiindca nu are rezerve de lichiditati fiind in primele luni de la deschidere nu va putea sa onoreze aceste iesiri de numerar, decat daca va credita firma cu resursele proprii – in caz ca exista.

Pentru aceste companii, fara un ajutor de la buget, dificultatile vor fi greu sau chiar imposibil de suportat.

Articole similare

Comentariul tau aici