Capcana amnistiilor fiscale: favorizeaza inechitatile si submineaza sistemul fiscal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Periodic, in spatiul public apar discutii despre amnistii fiscale, unele dintre discutii ajungand chiar sa se concretizeze in acte normative oficiale. Va amintiti de amnistia in domeniul tichetelor cadou, diurnelor , cea pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii pentru firmele care isi achitau principalul restantelor pana la 15.12.2020?

Recent, ideea unei noi amnistii este “aruncata” in spatiul public pe canale neoficiale. Nu avem un proiect publicat pe aceasta tema in mod oficial. Dar acesta este un alt subiect, despre care am scris in articolul : Masurile fiscale din Romania: cum „pe surse” devine noua norma inainte de oficializare.

Revenind la ultima amnistie mediatizata, ea ar urma sa se aplice atat persoanelor fizice sau juridice, asocierilor si altor entități fără personalitate juridică dar si persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere si presupune “iertarea” pentru 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024 dacă se plătesc datoriile principale pana la data de 15 decembrie 2024. In plus, se vor putea converti 10% din obligatiile principale intr-un credit fiscal care poate fi utilizat pentru anumite activitati.

Nu oricine va putea beneficia de creditul fiscal ci doar marii datornici, adica numai acei debitori pentru care obligațiile bugetare principale restante până la data de 31 august 2024 și achitate in baza acestui act normativ depășesc valoarea de 500.000 lei pentru contribuabilii mici, 1.500.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și 5.000.000 lei pentru contribuabilii mari.

Ce sunt amnistiile ?

O amnistie fiscală este o măsură legislativă prin care autoritatile decid să ierte sau să reducă parțial obligațiile fiscale restante ale contribuabililor, fie că este vorba de persoane fizice sau juridice. Aceasta poate include anularea sau reducerea datoriilor, a penalităților și a dobânzilor acumulate pentru neplata taxelor și impozitelor la timp.

In Romania scopul amnistiilor a fost fie de a aduce mai multi bani la buget pe termen scurt, asa cum a fost iertarea de accesorii pentru plata pana la o anumita data a principalului dar si sa corecteze niste masuri insuficient de clar formulate, care puteau fi interpretate diferit, cum a fost cea in cazul tichetelor cadou sau diurnelor.

Această practică este controversată deoarece descurajeaza conformitatea fiscală pe termen lung, inducând ideea că datoriile fiscale pot fi iertate sau reduse în mod repetat prin amnistii viitoare.

In plus, amnistiile fiscale creeaza inechități între cei care își plătesc impozitele la timp și cei care nu o fac, în speranța unei eventuale amnistii.

Scurt istoric

1.Amnistia in domeniul tichetelor cadou

In MOF nr. 163 din 24 februarie 2023 s-a publicat Legea nr. 43 din 24 februarie 2023 pentru anularea unor obligații fiscale: amnistia fiscala in domeniul tichetelor cadou.

Legea publicata prevedea ca se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă și, respectiv, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, și până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit.

Am scris detaliat aici: Legea nr. 43 din 24 februarie 2023 pentru anularea unor obligatii fiscale (amnistie tichete cadou)

2.Amnistia in domeniul diurnelor

In MOF 517/26.05.2022 s-a publicat Ordinul nr. 1.000 din 23 mai 2022 privind aprobarea procedurilor de anulare a obligațiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative.

Mai precis, art. I din Legea 72 arata ca se anulează diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și data intrării în vigoare a prezentei legi, și neachitate.

Am scris detaliat aici: Ordinul 1000/2022 – procedura de realizare a amnistiei fiscale in domeniul diurnelor

3.Amnistia pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii pentru firmele care isi achitau principalul restantelor pana la 15.12.2020

Aceasta amnistie este similara cu cea propusa recent , diferentele fiind ca in 2020 s-a realizat iertarea completa pentru accesorii si nu s-a acordat nici un credit fiscal.

Am scris detaliat despre conditiile care trebuiau indeplinite in articolul : Despre amnistia fiscala aprobata prin OUG 69/2020

Opinie

Autoritatile ar trebui sa isi concentreze eforturile pentru recuperarea sumelor datorate de catre societati prin instrumentele pe care le au la dispozitie: popriri, executari silite, solicitarea deschiderii procedurii de insolvență si nu pe scutirea de datorii a unor contribuabili care au bulversat mediul economic. Aceste firme cu datorii mari la buget cel mai probabil inregistreaza datorii mari si fata de partenerii lor comerciali, care probabil sunt buni platnici la buget. Si atunci se creaza o inechitate fata de acei contribuabili care si-au achitat corect taxele, suportand si pierderile produse de firmele datornice.

Amnistiile fiscale subminează sistemul fiscal din mai multe motive:

  • descurajează conformitatea voluntară fiindca atunci când contribuabilii observă că, periodic, datoriile fiscale sunt iertate sau reduse, devin mai puțin motivați să își plătească taxele la timp. Ei pot ajunge să creadă că este mai avantajos să aștepte o amnistie decât să respecte regulile fiscale.
  • amnistiile pot crea așteptări că neplata impozitelor nu va fi penalizată pe termen lung, ceea ce poate duce la o creștere a evaziunii fiscale. Contribuabilii pot considera că riscul de a nu plăti este minim, în speranța unei eventuale amnistii viitoare.
  • inechitate între contribuabili: asa cum mentiona anterior, cei care și-au îndeplinit responsabilitățile fiscale în mod corespunzător pot simți că sunt dezavantajați față de cei care au întârziat sau au evitat plata taxelor și impozitelor, dar beneficiază de amnistie. Această inechitate poate submina încrederea în corectitudinea și justiția sistemului fiscal.
  • afectează stabilitatea bugetară pe termen lung fiindca deși pe termen scurt amnistiile pot aduce venituri suplimentare la buget, pe termen lung ele pot destabiliza finanțele publice, deoarece încurajează un comportament fiscal neregulat și pot reduce colectarea de venituri în mod constant.
  • pot fi percepute ca un semn de slăbiciune din partea autorităților fiscale, demonstrând că acestea nu sunt capabile să colecteze taxele în mod eficient. Aceasta poate eroda respectul pentru lege și poate submina eforturile de aplicare a normelor fiscale.

Citeste si: Ce solutii are Fiscul pentru recuperarea taxelor neplatite?

bifa

Articole similare

Comentariul tau aici