Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Sunt cateva aspecte legate de calculul CAS in IT incepand cu luna noiembrie 2023, ca urmare a exercitarii prevederilor legii 296/2023 privind noile masuri fiscale.
1.Salariatii din IT sunt scutiti de contributia la pilonul II de pensii incepand cu noiembrie 2023, dar pot opta sa plateasca si aceasta contributie.
Pana la finalul anului 2023 contributia este de 3,75%, ceea ce inseamna ca daca nu opteaza pentru plata integrala, vor datora CAS de 21.25% , iar daca opteaza pentru plata integrala vor datora CAS de 25%.
2. Doar cei care opteaza pentru plata integrala trebuie sa depuna in scris la angajator aceasta optiune. DAR atentie : optiunea se aplica incepand cu luna urmatoare celei in care s-a inregistrat.
Cu alte cuvinte, pentru a putea aplica CAS integral de 25% incepand cu luna noiembrie, optiunea trebuie inregistrata in luna octombrie.
Atasam un model de document pentru aceasta optiune AICI.
Comanda aici lucrarea Noutati fiscale 2024
3. Al treilea aspect este legat de salariile mai mari decat plafonul de 10.000 lei pentru salariatii care nu opteaza pentru plata contributiei la pilonul II.
Cum calculam CAS? Ar fi doua variante de discutat:
Varianta A | Varianta B |
Salariu brut: 15.000 lei CAS = 21.25%* 15.000 lei =3.188 lei | Salariu brut: 15.000 lei CAS =21.25%* 10.000 lei +25%*5.000 lei = 3.375 lei |
Cu alte cuvinte, cota redusa se aplica la intregul salariu sau doar pentru sumele pana la 10.000 lei ?
Prezentam mai jos prevederile legale:
Se introduce un articol nou in Codul fiscal, art 138.4 care prevede :
Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator
(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat prevăzute în Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei prevăzute la alin. (1).
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2), persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat.
(4) Opțiunea se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea.
Pe de alta parte, prezentam si prevederile art 60 alin (2) actualizat, care se regaseste in Codul fiscal la capitolul Impozit pe venit:
” 2.persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, al ministrului muncii și solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor. Scutirea se aplică la locul unde se află funcția de bază, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.“
Argumentele pentru varianta A de calcul sunt:
-prevederile privind plafonul de 10.000 lei este referit de art 60.2 care face parte din capitolul Impozit pe venit
-scutirea de CAS nu o putem considera o facilitate fiscala, astfel ca exprimarea “partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale” nu consideram ca ar trebui sa faca referire la CAS.
-mentiunea privind plafonul de 10.000 lei nu exista in cuprinsul capitolului Contributia de asigurari sociale
Cu toate acestea, desi prevederile mentionate anterior nu prevad explicit ca aplicam cota redusa doar pentru salariile pana la 10.000 lei (varianta B) , tinand cont de faptul ca exista un precedent in sectorul constructii in care se aplica modul de calcul prevazut la varianta B si tinand cont de intentia de uniformizare a prevederilor privind facilitatile in IT, constructii, agricultura si industria alimentara, consideram ca se va aplica varianta B.
Citeste si : 100 noutati fiscale 2024

Aceste facilitate fiscale sunt in detrimenteul angajatului .Nu este corect .Nu-l ajuta , din contra ii aduce numai paguba .La batranete va avea pensie 0.
buna ziua! ma intrebam ce se intampla in cazul unui salariat cu salariu brut de 15000 lei in IT dar care are si un concediu medical? oare cum vom calcula?
cum se calculeaza CAS in noiembrie 2023 pentru un Salariat din IT scutit anterior de impozit, care NU cotizeaza la Pilonul II de pensie, pentru un salariu brut de 15.000 lei ?
buna ziua! ma intrebam ce se intampla in cazul unui salariat cu salariu brut de 15000 lei in IT dar care are si un concediu medical? oare ucm vom calcula?