Calculeaza si declara corect concediile medicale in 4 pasi simpli

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

Salarizarea in general este o parte importanta a activitatii de zi cu zi a unui contabil fiindca presupune pe de o parte cunoasterea temeinica atat a legislatiei muncii, cat si a calculelor salariale, dar si intocmirea in mod corespunzator a documentatiei si a declaratiilor fiscale.

In plus fata de calculele simple salariale pot aparea in fiecare zi situatii atipice cum sunt concediile medicale, pe care trebuie sa stii cum sa le gestionezi.

Daca lucrezi cu solutia software CIEL Salarii, nu trebuie sa iti mai faci griji pentru aceste lucruri. Trebuie doar sa introduci datele in sistem si aplicatia va efectua toate calculele necesare. In plus, va genera notele contabile si declaratiile fiscale.

Cum trebuie sa procedezi cu un concediu medical?

Pasul 1:  Accesezi optiunea INTRODUCERE FORMULE DE CALCUL din meniul ACTIVITATI:

Pasul 2: Selectezi angajatul pentru calculul salariului:

Pasul 3: Introduci formula 301 pentru calculul normal al salariului:

Pasul 4: Introduci concediul medical initial sau in continuare:

Ulterior, stabilesti tipul de concediu medical:

Iata un model completat ca exemplu; acesta are la baza zile platite numai de angajator:

si un model completat ca exemplu cu zile platite si de angajator si de FNUASS:

Ce trebuie sa stii despre concediul medical?

  • Pentru a beneficia de concediu medical, anagajatul trebuie sa indeplineasca un stagiu minim de cotizare – o luna de activitate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
  • Certificatul medical eliberat de medic este documentul in baza caruia persoanele asigurate pot beneficia de concedii medicale platite.
  • Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este determinat prin aplicarea unui procent de regula de 75% la baza de calcul (in anumite cazuri se poate ajunge la 100%).
  • Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se calculeaza ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni, pana la limita a 12 salarii minime bute pe tara lunar.
  • Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator din prima zi si pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca apoi din bugetul FNUASS, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului.

logo_patrat

Articole similare