Avizul de insotire a marfii – ghid complet

  • Ce este un aviz de insotire a marfii?
  • Pentru ce serveste un aviz de insotire?
  • Elementele obligatorii ale acestuia
  • Facturarea avizului de insotire a marfii

De cele mai multe ori, in momentul in care are loc livrarea de bunuri , acestea vor fi insotite de avizul de insotire a marfii, si nu de factura.

Avizul de însoţire a mărfii este un document financiar-contabil cu o utilizare complexă, care include în principal însoţirea bunurilor expediate în diverse scopuri, pe timpul transportului acestora.

Forma documentului este aprobata prin O.M.E.F. nr. 3.512/2008 şi O.M.F.P. nr. 2.226/ 2006, care reglementează acest document contabil. Potrivit prevederilor legale, avizul de insotire a marfii serveste ca:

– document de însoţire a mărfii pe timpul transportului, după caz (ex. în cazul expedierii produselor pentru comercializare prin magazinele proprii; in cazul livrarii de produse de panificatie avand in vedere ca acestea se livreaza de mai multe ori pe zi )
– document ce stă la baza întocmirii facturii, dupa caz, exista situatii in care furnizorul nu poate sa emita pe loc factura, ci doar ulterior livrarii produselor, astfel este necesar avizul de insotire a marfii.
– dispoziţie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, in cadrul aceleiasi unităţi (în cazul în care bunurile sunt transferate între două gestiuni aflate în incinta unităţii, se întocmeşte Bon de transfer);
– document de primire în gestiune, după caz;
– document de descărcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit (distribuirea de materiale promoţionale sau de mostre în cazul acţiunilor de marketing şi promovare, caz în care avizul de însoţire a mărfii va purta menţiunea “Fără factură”);

În toate situaţiile, este necesar pe aviz menţiunea cauzei pentru care s-a întocmit avizul de însoţire a mărfii şi nu factura (cu excepţia bunurilor cedate cu titlu gratuit, caz în care menţiunea va fi “Fără factură”.)

 

Elementele obligatorii ale unui aviz de însoţire a mărfii

Informatiile obligatorii pe care trebuie sa le contina un aviz de insotire a marfii pentru a corespunde temeiului legal sunt:

– seria şi numărul avizului;
– data emiterii;
– datele de identificare ale furnizorului: denumire societate, adresă, CUI;
– datele de identificare ale cumpărătorului: denumire societate, adresă, CUI;
– denumirea, cantitatea şi preţul bunurilor livrate, după caz;
– date privind expediţia: numele delegatului, serie şi număr CI, mijloc de transport, ora efectuării expediţiei;
– data primirii în gestiune şi semnătura gestionarului primitor.

 

Facturarea avizului de însoţire a mărfii

Ulterior expedierii marfii in baza avizului, se va intocmi factura aferenta acestuia. Factura trebuie emisa cel tarziu la data de 15 a lunii urmatoare intocmirii avizului. Aceasta va cuprinde o referire la numarul si data avizului respectiv.

 

Oana Tomoiaga

Articole similare

One Thought to “Avizul de insotire a marfii – ghid complet”

  1. Silvia Elmas

    Buna ziua,

    Va rog mult sa imi spuneți daca este corect sa emit aviz de însoțire ulterior emiterii facturii de vanzare marfa. Concret, un client plateste azi si ii emit factura de vânzare marfa. Din cauza faptului ca nu a gasit transport in ziua respectiva, va veni sa ridice marfa in urmatoarele 2-3 săptămâni. Posibil sa ridice toată marfa in acelasi timp sau sa facă mai multe curse. Este corect ca, atunci când vine sa ridice marfa, o data sau de mai multe ori, sa ii fac aviz de insotire, in care sa fac precizarea ca marfa transportata a fost facturata anterior, la data “x” cu factura ” y”? Sau poate circula cu facura emisa cu 2 saptamani inainte?

    Mulțumesc!

Comentariul tau aici