Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
OG 16/2022 a adus o serie de modificari fiscale importante de care trebuie sa tinem cont inca din anul 2022. Exista cateva prevederi fiscale la care trebuie insa sa acordam in mod deosebit atentie:
1.Taxarea dividendelor
Prin OG 16/2022 se modifica cota de impozit pe dividende de la 5 la 8%. Modificarea se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Asadar, daca dividendele au fost distribuite inainte de 01.01.2023 dar neplatite la respectiva data , se va aplica cota de 5%.
2.Contributia la sanatate aferenta veniturilor obtinute de persoane fizice, inclusiv dividende, se modifica in sensul ca in loc de plafonarea la 12 salarii minime vom avea 3 plafoane:
a) 6 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute;
b) nivelul de 12 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute.
3. Atentie la calculul plafoanelor de salarii de la punctul 2. Se ia in calcul salariul minim in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice si nu din anul obtinerii veniturilor.
4.Regimul de impozitare al microintreprinderilor devine optional.
5. In ce priveste contractele part time, incepand cu luna august contribuțiile sociale (CAS și CASS) datorate de către salariati în baza unui CIM cu timp parțial, nu pot fi mai mici decât nivelul CAS și CASS calculate prin aplicarea cotei de 25% și respectiv 10% asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile sociale. Diferența de taxe va fi suportată de către angajator în numele angajatului.
Daca o persoană fizică are mai mult contracte cu normă parțială care insa cumulat nu reprezintă contravaloarea unui salariu minim brut, atunci fiecare angajator ca calcula CAS si CASS la valoarea salariului minim brut.
Fiecare angajator va trebui sa tina o evidenta stricta a angajatilor cu contracte part time – pentru a putea stabili, luna de luna, daca angajatul respectiv are sau nu venituri care depasesc un salariu minim.
6.La microintreprinderi, daca oricare dintre asociati asociați deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor va trebui sa decida care sunt cele 3 firme care raman micro.
7.Se introduce in codul fiscal prevederea ca persoanele juridice române comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
Anterior, acest art. 55 alin. (2) arata ca persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
Potrivit modificarii aduse, toate persoane juridice romane vor comunica catre ANAF pana la 31 martie optiunea pentru aplicarea sistemului micro.