ART 155 Codul Fiscal „Alte documente”

(1) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei, în conditiile art. 150 alin. (1) lit. b) – e) si g) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze, pana cel mai tarziu în a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei în care ia nastere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectiva nu se afla în posesia facturii emise de furnizor/prestator.

(2) Autofactura prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii autofacturii;
b) denumirea/numele si adresa partilor implicate în operatiune;
c) codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei care emite autofactura;
d) data faptului generator, în cazul unei achizitii intracomunitare;
e) elementele prevazute la art. 155 alin. (5) lit. j);
f) indicarea, pe cote, a bazei de impozitare si suma taxei datorate;
g) numarul sub care este înscrisa autofactura în jurnalul de cumparari, în registrul pentru nontransferuri sau în registrul bunurilor primite, pentru bunurile mobile corporale, transportate dintr-un alt stat membru în Romania, pe care persoana impozabila trebuie sa le completeze, conform art. 156 alin. (4).

(3) La primirea facturii privind operatiunile prevazute la alin. (1), persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila va înscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura.

(4) În cazul livrarilor în vederea testarii sau pentru verificarea conformitatii, a stocurilor în regim de consignatie sau a stocurilor puse la dispozitie clientului, la data punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor, persoana impozabila va emite catre destinatarul bunurilor un document care cuprinde urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) denumirea/numele si adresa partilor;
c) data punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor;
d) denumirea si cantitatea bunurilor.

(5) În cazurile prevazute la alin. (4), persoana impozabila trebuie sa emita un document catre destinatarul bunurilor, în momentul returnarii partiale sau integrale a bunurilor de catre acesta din urma. Acest document trebuie sa cuprinda informatiile prevazute la alin. (4), cu exceptia datei punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor, care este înlocuita de data primirii bunurilor.

(6) Pentru operatiunile mentionate la alin. (4), factura se emite în momentul în care destinatarul devine proprietarul bunurilor si cuprinde o referire la documentele emise conform alin. (4) si (5).

(7) Documentele prevazute la alin. (4) si (5) nu trebuie emise în situatia în care persoana impozabila efectueaza livrari de bunuri în regim de consignatie sau livreaza bunuri pentru stocuri puse la dispozitie clientului, din Romania în alt stat membru care nu aplica masuri de simplificare, situatie în care trebuie sa autofactureze transferul de bunuri, conform art. 155 alin. (4).
(8) În cazul în care persoana impozabila care pune la dispozitie bunurile sau le expediaza destinatarului nu este stabilita în Romania, nu are obligatia sa emita documentele prevazute la alin. (4) si (5). În acest caz, persoana impozabila care este destinatarul bunurilor în Romania va fi cea care va emite un document care cuprinde informatiile prevazute la alin. (4), cu exceptia datei punerii la dispozitie sau expedierii, care este înlocuita de data primirii bunurilor.

(9) Persoana impozabila care primeste bunurile în Romania, în cazurile prevazute la alin. (8), va emite, de asemenea, un document, în momentul returnarii partiale sau integrale a bunurilor. Acest document cuprinde informatiile prevazute la alin. (4), cu exceptia datei punerii la dispozitie sau expedierii, care este înlocuita de data la care bunurile sunt returnate. În plus, se va face o referinta la acest document în factura primita, la momentul la care persoana impozabila devine proprietara bunurilor sau la momentul la care se considera ca bunurile i-au fost livrate.

(10) Transferul partial sau integral de active, prevazut la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), se va evidentia într-un document întocmit de partile implicate în operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia. Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de înregistrare în scopuri de TVA, prevazut la art. 153, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.

Articole similare

Comentariul tau aici