Lichiditatea unei firme reprezinta solvabilitatea ei pe termen scurt si arata puterea firmei de a face fata obligatiilor financiare pe termen scurt, ca urmare a transformarii activelor circulante in disponibilitati banesti in aceeasi perioada de timp.
Lichiditatea este analizata de catre investitorii, care evaluaeaza puterea clientilor intreprinderii. Ratele lichiditatii se obtin prin analiza activelor circulante si a datoriilor care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an.
Rata de lichiditate generala evidentiaza in ce masura pasivele curenta pot fi acoperite intr-o perioada mai mica de un an din activele circulante. Se calculeaza ca raport dintre activele circulante si datoriile curente.
Pentru a reflecta un fond de rulment pozitiv, caci rata de lichiditate generala deriva din fondul de rulment , raportul trebuie sa inregistreze o crestere. Valoarea acestuia trebuie sa fie mai mare decat 1 (unu). Daca valoarea raportului este mai mica de 1 (unu), atunci fondul de rulment net este negativ ceea ce semnifica niste active circulante insuficiente care nu pot acoperi datoriile.
Atunci cand se calculeaza acest raport se merge pe principiul ca stocurile vor fi vandute si sumele de incasat de la terti se vor efectua mai repede, decat termenul in care trebuie platite datoriile la furnizori. De asemenea indicatorul poate furniza date eronate avand in vedere fluctuatia activelor circulante si a datoriile intr-un exercitiu financiar.
Lichiditatea redusa – cunoscuta si sub numele de test acid, incearca depasirea neclaritatii, a incertitudinii calcului indicatorului rata de lichiditate generala. Se calculeaza ca raport dintre activele circulante minus stocurile mai putin lichide si datoriile curente.
Prin calculul indicatorului se face o estimare a posibilitatii acoperirii datoriile din activele circulante care sunt mai vandabile.
Valoarea normala a indicatorului este intre 0,8 si 1,00. Intre aceste doua valori se considera o lichiditate normala a intreprindertii. In practica pentru a avea un cash-flow bun, firmele incearca o incasare mai rapida a creantelor si o prelungire a termenelor de plata catre furnizori.
Rata lichiditatii imediate presupene capacitatea firmei de a achita imediat datoriile curente si se calculeaza ca raport intre disponibilitati si datoriile care trebuie platite intr-o perioada mai mica de un an.
Denumirea indicatorului rata lichiditatii imediate mai este cunoscuta si sun denumirea de raport de disponibilitate sau raport al lichiditatii imediate.
Indicatorul este folosit cu precadere de catre firmele care acorda credite pe termen scurt , deoarece pot sa vada exact capacitatea de plata a intreprinderii.
Un nivel bun al trezoreriei, conform cu literatura de specialitate este intre 20% si 30% din totalul datoriilor catre furnizori.
Autoarea articolului este Luana Agapie.