Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
La fel ca orice afacere, un birou de contabilitate isi poate masura cativa indicatori de performanta la final de an.
Exista atat indicatori financiari – generali, pe care ii aplica si alte companii precum si indicatori nefinanciari, la fel de importanti, specifici domeniului contabil.
O analiza importanta la final de an este analiza veniturilor si cheltuielilor.
Veniturile unui cabinet de contabilitate pot fi de mai multe tipuri , cele mai relevante fiind:
- venituri din servicii de contabilitate generala
- venituri din consultanta fiscala
- venituri din consultanta generala de afaceri
Cheltuielile principale sunt:
- cheltuielile cu salariile
- cheltuieli cu chiria, utilitatile, accesul la Internet
- cheltuieli cu softurile utilizate pentru evidenta tranzactiilor – programe de contabilitate, de gestiune
- cotizatii la organisme profesionale: CECCAR, CAFR, Camera consultantilor fiscali
- cheltuieli cu pregatirea profesionala
- amortizarea echipamentelor
- consumabile de birou.
Este importanta analiza veniturilor si cheltuielilor ca tendinta in timp, pentru a se putea atentia asupra acelor venituri care au o pondere mare in cifra de afaceri si pentru reducerea cheltuielilor care nu se justifica sau nu aduc un plus de valoare.
De exemplu, in ce priveste partea de cheltuieli, costurile cu softurile de contabilitate au de regula o pondere importanta. Daca ai un cabinet de contabilitate si doresti sa utilizezi SmartBill Conta, vei putea sa elimini complet acest cost. Practic vei putea beneficia gratuit de o aplicatie de contabilitate online, disponibila de oriunde ai acces la internet, care se actualizeaza automat si pe care vei putea sa tii contabilitatea tuturor clientilor tai. Se pot deschide oricate firme client.
In aceasta aplicatie vei avea pe langa partea de contabilitate generala, modulul de salarizare, imobilizari si obiecte de inventar.

Indicatorii nefinanciari
In ce priveste indicatorii nefinanciari, cateva idei de analiza pot fi urmatoarele:
- rata de conversie a clientilor – respectiv numarul de interactiuni care rezulta in incheierea unui contract de prestari servicii
- rata de retentie a clientilor – numarul de clienti care raman in portofoliu pe o anumita perioada de timp. Acest indicator poate fi afectat de clientii care se decid sa renunte la serviciile cabinetului (acestia trebuie analizati atent prin prisma cauzelor) sau de restructurari ale portofoliului efectuate chiar de catre contabil (clienti la care renunta fiind rau platnici, care provoaca perturbari in activitatea firmei – nu aduc documentele la timp, nu isi indeplinesc obligatiile legale, etc)
- gradul de automatizare a tranzactiilor – acesta depinde de aplicatiile pe care le utilizezi, de integrarile cu alte aplicatii si de deschiderea pe care o ai fata de a schimba in bine modul in care lucrezi.
Daca utilizezi SmartBill ai cateva facilitati importante care iti pot imbunatati timpul de lucru:
-sincronizarea cu aplicatia de gestiune si facturare SmartBill Facturare si SmartBill Gestiune
-posibilitatea de import a extraselor de banca in format csv si propunerea unui mod de contabilizare (de exemplu comisioanele bancare se inregistreaza pe contul 627, incasarile sunt imperecheate cu facturile emise, pornind de la explicatia trazactiei, etc)
-tinerea evidentei imobilizarilor si obiectelor de inventar direct din aplicatie
-modulul de salarizare este incorporat in modulul de contabilitate – aici se pot genera contracte, acte aditionale, adeverinte, se poate face calculul salarial si genera declaratiile fiscale.
- productivitatea angajatilor – care reflecta eficienta fortei de munca in timp. Un mod de calcul este – cifra de afaceri/numarul de angajati.
Practic iti arata un venit mediu generat de fiecare angajat din firma.
Imbunatatirea productivitatii poate sa vina din mai multe directii – cum ar fi cresterea vitezei de operare a tranzactiilor – prin utilizarea unor instrumente adecvate, verificarea si eliminarea operatiunilor care se dubleaza, automatizarea unor tranzactii.
Aceasta permite posibilitatea de preluare a mai multor firme, crescand venitul generat pe angajat.
SmartBill te poate ajuta eliberandu-ti timp, ajutandu-te sa te conectezi cu clientii si implicit ajutandu-te sa cresti.
- gradul de indeplinire a timp a activitatilor contabile
- numarul de situatii neconforme identificate la controalele fiscale si impactul financiar al acestora (ex. amenzi)
Fiecare cabinet isi poate stabili propriul sistem de indicatori – financiari si nefinanciari pe care sa ii masoare periodic.