ANAF: Procedura e-Sigiliu

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Comunicat DGRFP Galati

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa persoanelor interesate că a fost aprobată Procedura privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente şi monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri – RO e-Sigiliu, şi următoarele formulare:
a) Fişa de monitorizare a transportului( exemplarul 1 este destinat iniţiatorului monitorizării transportului iar exemplarul 2 se prezintă în cazul controalelor în trafic executate de echipele de control din teren;
b) Proces-verbal de sigilare/desigilare;
c) Angajamentul de plată.
Procedură se aplică persoanelor juridice/fizice române sau străine care efectuează operaţiuni vamale ori de mişcare a produselor de natura celor menţionate la art. 4 alin. (1) din Ordinul comun AVR/ANAF nr. 5/5/2024 , precum şi transportatorilor rutieri de marfă români sau străini.
Următoarele informaţii sunt introduse în aplicaţia informatică şi sunt asociate cu e-Sigiliul aplicat: numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, felul bunurilor – încadrare tarifară, cantitate, valoare, destinaţie, rută, operatori economici implicaţi, date de identificare ale şoferului.
Autorităţile competente în aplicarea/scoaterea e-Sigiliului, precum și în iniţierea/închiderea operaţiunii de monitorizare a deplasării unor bunuri cu risc pe cale rutieră, aflate sub supravegherea autorităţii vamale/fiscale, sunt:
a) Autoritatea Vamală Română, prin reprezentanţii împuterniciţi din cadrul birourilor vamale (frontieră/interior), echipele mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române/direcţiilor regionale vamale şi al Serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun din cadrul Autorităţii Vamale Române;
b) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin persoanele împuternicite din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală.
Sistemul naţional RO e-Sigiliu va fi utilizat în baza analizei de risc pentru monitorizarea deplasării bunurilor cu risc vamal/fiscal aflate sub supravegherea autorităţii vamale/fiscale:
a) plasate în regim de tranzit între două birouri vamale de frontieră care prezintă un risc vamal/fiscal ridicat în ceea ce priveşte descărcarea frauduloasă;
b) plasate în regim vamal de tranzit între un birou vamal de frontieră şi un birou vamal din interiorul ţării şi care prezintă un risc vamal/fiscal ridicat în ceea ce priveşte descărcarea frauduloasă;
c) declarate pentru export, care prezintă risc vamal/fiscal ridicat sau care fac obiectul unor măsuri speciale la export;
d) privind mişcarea în interiorul ţării a produselor supuse la plata accizei armonizate şi nearmonizate, astfel: produsele aflate în regim suspensiv, produsele eliberate pentru consum până la primul beneficiar, precum şi produsele la care plata accizei este exceptată sau cu scutire directă;
e) aflate în tranzit intracomunitar, care prezintă risc de descărcare/comercializare pe teritoriul naţional;
f) bunuri de natură intracomunitară destinate unui contribuabil din România care prezintă risc fiscal;
g) bunuri având ca destinaţie o livrare intracomunitară care prezintă riscul de a nu părăsi teritoriul naţional.
Montarea e-Sigiliului se va efectua numai în prezenţa conducătorului mijlocului de transport monitorizat. În cazul în care mărfurile sunt supuse unui regim vamal, la montarea acestuia poate asista şi comisionarul în vamă sau principalul obligat ori
declarantul în nume propriu, după caz.
Fişa de monitorizare şi procesul-verbal de sigilare/desigilare vor fi semnate de către conducătorul mijlocului de transport.
E-Sigiliile aplicate pe mijlocele de transport monitorizate sunt preluate de autorităţile competente care închid procedura în vederea reutilizării.
Pentru asigurarea continuităţii şi funcţionalităţii procesului de monitorizare la nivel central, Autoritatea Vamală Română şi Direcţia generală de antifraudă fiscală asigură, fiecare, servicii de dispecerat care vor funcţiona în regim de permanenţă, 24/7.
Fiecare autoritate competentă va avea dispecerat cu aceeaşi interfaţă a aplicaţiei informatice.
Serviciul de dispecerat monitorizează toate transporturile supuse Sistemului naţional RO eSigiliu şi va comunica autorităţilor competente alertele destinate intervenţiei echipelor de control în cazul evenimentelor.
În scopul intervenţiei operative ca urmare a producerii unui eveniment, fiecare autoritate competentă planifică echipe de control pentru intervenţie pe timp de zi şi de noapte, în baza informaţiilor transmise de către dispecerate, astfel încât intervenţia să poată fi efectuată în cel mai scurt timp.
Neîndeplinirea de către conducătorul auto a obligaţiei de a asigura integritatea e-Sigiliului se sancţionează conform art. LVII alin. (7) din Legea nr. 296/2023, cu modificările şi completările ulterioare. (Neîndeplinirea de către conducătorul auto a obligaţiei asigurării integrităţii sigiliilor inteligente constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei.)
Baza legală : Ordinul comun AVR/ANAF nr. 5/5/2024 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea criteriilor de risc care stau la baza analizei, aplicarea sigiliilor inteligente şi monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri – RO e-Sigiliu, precum şi a unor formulare – publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 10/05.01.2024.

Articole similare

Comentariul tau aici