Pe parcursul derularii activitatii unei firme, exista situatii in care pot interveni diverse probleme de cash-flow , sunt generate de faptul ca facturile pe care trebuie sa le incaseze au termene de plata ridicate. Astfel, firmele care desi au o activitate generatoare de profit sau companiile care au sezonabilitate, se pot afla in situatia de a nu-si putea onora platile stabilite.
In acest context apare intrebarea: Ce poti face ca sa elimini acest stres al deficitului de numerar?
De cele mai multe ori, finantarea directa de la banci nu este o solutie optima datorita elementelor numeroase avute in vedere la analiza dosarelor. Datorita procesului birocratic exista riscul ca IMM-urile sa se incadreze mai greu la finantare conform apetitului de risc si al criteriilor bancare sau IFN.
Atunci cand ai nevoie de bani pentru plata salariilor sau sa achiti niste cheltuieli nepravazute, ai nevoie de o solutie de finantare rapida. De aceea, procesul de finantare oferit de o banca , care presupune o perioada de aprobare mai lunga, nu este unul care sa se plieze pe nevoile imediate ale unei afaceri.
Ce se poate face in aceasta situatie?
O solutie rapida de acces la finantare este factoringul, care permite înlăturarea stresului legat de momentul incasarii facturilor, deblocand sumele de bani necesare in momentul la care este nevoie in activitatea curenta.
Una dintre platformele care ofera o astfel de modalitate de finantare flexibila este platforma iFactor.

Cum functioneaza?
iFactor este de fapt o platforma online prin care se poate obtine finantare de tip factoring pentru facturile emise cu termene mari de plata.
Platforma conecteaza IMM-uri cu banci si investitori interesati de factoring, iar cei care aplica pot sa negocieze cu mai multi parteneri ofertele de finantare.
Ce este diferit fata de solutiile clasice?
Principalul diferentiator este faptul ca pe platforma se pot obtine mai multe oferte din care utilizatorul o alege pe cea care i se potriveste cel mai bine nevoilor de business in conditiile in care ratingul de risc generat de platforma nu se bazeaza doar pe datele financiare traditionale ale companiei, asa cum este acum in cazul bancilor si IFN-urilor, ci si pe date alternative, fapt care creste sansa IMM-ului sa obtina finantare, la un cost mai bun.
Cu alte cuvinte, vorbim de un marketplace atat pentru IMM-urile care au nevoie de finanțare, dar și pentru investitori (companii private, investitori privați, bănci și IFN-uri) care doresc sa aibă niște investiții sigure si sa sprijine IMM-urile.
Alte avantaje:
- este online: se poate deschide un cont direct pe platforma iFactor

- rapiditate in obtinerea finantarii: termenul estimat este intre 24 si 48 ore.
- nu necesita garantii
- transparenta costurilor
- usor de accesat: exista 4 sectiuni care trebuie completate: cele cu datele personale ale administratorului, datele companiei, datele debitorilor si sectiunea de documente.
Detaliat, datele solicitate sunt:
- datele de identificare ale aplicantului – administratorului, structura actionariatului firmei (asociatii care detin minim 25% din companie), CNP-ul acestora, procentul detinut in companie, structura creditelor personale contractate de catre asociatii care detin min 25% din companie.
- datele complete ale companiei: industria in care activeaza compania(CAEN), structura creditelor contractate de companie din ultimele 24 luni
- principalii 5 clienti/debitori ai companiei
- documentele care se incarca in aplicatie sunt: cartea de identitate/pasaportul, CUI-ul companiei, bilanțurile si balantele pe ultimii doi ani, ultima balanta (ultima luna), 3 facturi emise de companie anul trecut, certificat constatator si o declaratie Grup.
Fiecare investitor (fie că este bancă, IFN (instituție financiară nebancară) sau investitor privat) va face o ofertă de finanțare pentru facturile încărcate, ofertă constituită din:
- Procent de avans din valoarea facturii, (ex: dacă factura este de 1000 euro, oferta de avans ar putea fi între 70% și 100% din această valoare)
- O dobândă anuală raportată la valoarea și perioada finanțării (ex: dacă oferta de avans este de 80%, aceasta reprezintă 800 euro, iar dacă dobânda ofertată este de 12% / an, iar durata finanțării este de 90 zile, costul rezultat al finanțării este de 23,67 euro)
Cu siguranta, nu iti vei mai dori sa revii la metodele de finantare traditionale o data ce ai incercat factoring-ul.
Unde poti gasi mai multe detalii:
Ifactor: www.iFactor.ai