Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
In prezent, exista anumite sume si servicii pe care statul le acorda in mod gratuit anumitor categorii de persoane, astfel:
1.Alocatia pentru copii
Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani (Legea 61/1993).
Aceste sume sunt:
- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani
- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
De exemplu, o familie cu 3 copii cu varste intre 2 si 18 ani va beneficia lunar de suma de 729 lei.
2.Indemnizatia de maternitate
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Avand in vedere ca ISR este 525,5 lei rezulta ca indemnizatia minima (2.5* 525,5) este 1.314 lei.
3.Stimulentul de insertie
Stimulentul de insertie este o indemnizatie care se primeste de catre unul dintre parinti, dupa reintoarcerea la munca din concediul de ingrijire copil si se acorda pana la data la care copilul implineste 3 ani (
Indemnizatia are urmatoarele valori:
a) 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
Am scris mai multe despre modul de acordare al stimulentului in articolul: Stimulentul de insertie- cand se poate obtine si ce documente sunt necesare?
4.Ajutorul social
Familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistență socială. Acesta se asigură prin acordarea ajutorului social lunar. (L 416/2021)
Nivelul venitului minim garantat este de:
a) 0,283 ISR pentru persoana singură -adica 149 lei (0.283*525.5)
b) 0,510 ISR pentru familiile formate din 2 persoane – 268 lei
c) 0,714 ISR pentru familiile formate din 3 persoane -375 lei
d) 0,884 ISR pentru familiile formate din 4 persoane- 465 lei
e) 1,054 ISR pentru familiile formate din 5 persoane – 554 lei
f) câte 0,073 ISR pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, adica 38 lei.
5.Indemnizatia de somaj
Indemnizație de șomaj este o compensație parțială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenților instituțiilor de învățământ care nu s-au putut încadra în muncă (Legea 72/2002).
Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an – adica 394 lei (0.75*525.5 lei)
b) suma prevăzută la lit. a), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.