In activitatea unui intreprinzator este foarte probabil ca cel putin o data acesta sa aiba de a face cu stornarea sau anularea unei facturi.
In vederea corectarii unei facturi se procedeaza astfel:
a) in cazul in care nu am transmis factura catre beneficiar, anulam factura eronata si emitem o noua factura corecta;
b) in cazul in care am transmis factura eronata beneficiarului, avem doua posibilitati:
- fie emitem o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte;
- fie emitem o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent emitem o factura cu valorile cu semnul minus in care vom inscrie numarul si data facturii corectate.
Anularea facturilor presupune taierea tuturor exemplarelor cu o linie si scrierea pe ele ANULAT. Acest lucru se procedeaza pentru toate cele trei exemplare ale facturii, dupa care se capseaza si se pastreaza in evidenta contabila.
Stonarea facturilor reprezinta o operatiune similara anularii, dar care presupune intocmirea unei alte facturi identice celei care se storneaza, dar cu toate valorile pe minus.
ATENTIE ! Nu se pot face stornari si anulari pe motiv de neplata a facturilor daca marfurile si serviciile au fost deja livrate. Insa daca este vorba despre servicii facturate in avans, se poate face stornare.
Oana Tomoiaga
ok. preluati exact informatia scrisa in codul fiscal. dar nimeni nu clarifica cum corectezi o factura in care valorile sunt corecte, dar ai gresit doar codul fiscal de exemplu, sau adresa,