Adunarile AGA: posibilitatea de desfasurare online si cu vot electronic

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O noua modificare a Legii societatilor comerciale a fost trimisa pe data de 16.11.2024 la promulgare.

Legea societatilor comerciale impune in prezent organizarea adunarilor generale in format fizic.

Conform art. 111 alin.(1) din Legea societatilor comerciale adunarea generală ordinară se întrunește cel puțin o dată pe an, în cel mult 5 luni de la încheierea exercițiului financiar.

In plus, mai pot exista adunari generale extraordinare care se întrunesc ori de câte ori este necesar a se lua o hotărâre pentru diverse situatii precum:

  • schimbarea formei juridice a societății;
  • mutarea sediului societății;
  • schimbarea obiectului de activitate al societății;
  • înființarea sau desființarea unor sedii secundare: sucursale, agenții, reprezentanțe sau alte asemenea unități fără personalitate juridică, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel;
  • prelungirea duratei societății, etc.

In prezent Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare permite votul electronic in AGA in cazul societatilor pe actiuni listate la bursa.

Prin actul normativ trimis la promulgare se propune introducerea posibilitatii organizarii online a AGA pentru toate tipurile de societati.

Lista completa a modificarilor este:

Se abroga prevederea ca actul constitutiv al societății în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată trebuie sa cuprinda si ” după caz, acolo unde legea prevede, datele de identificare a beneficiarilor reali și a modalităților în care se exercită controlul asupra societății”.

Se aproba prevederea ca actul constitutiv al societății pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni trebuie sa cuprinda după caz, datele de identificare a beneficiarilor reali și a modalităților în care se exercită controlul asupra societății.

Se introduce prevederea Activitățile adunării generale se pot desfășura în condițiile prevăzute de art. 195.1, care se aplică în mod corespunzător.

Se modifica prevederile referitoare la convocarea AGA: Convocarea va cuprinde locul și data ținerii adunării, precum și ordinea de zi, cu menționarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunării. În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, în convocare se va menționa că lista cuprinzând informații cu privire la numele, localitatea de domiciliu și calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcția de administrator se află la dispoziția acționarilor, putând fi consultată și completată de aceștia. În cazul în care se asigură și participarea prin mijloace electronice de comunicare la distanță, convocatorul cuprinde și descrierea procedurilor care trebuie urmate de acționari pentru a participa și vota online în adunarea generală.

Se introduce un articol nou, art. 125.1 care arata ca acţionarii, în persoană sau reprezentaţi, pot participa şi vota fizic sau prin mijloace electronice de comunicare la distanţă în cadrul adunărilor generale potrivit alin. Aceştia îşi pot exprima votul şi prin corespondenţă.
Dacă actul constitutiv prevede sau dacă acționarii hotărăsc astfel cu majoritatea prevăzută de art. 115, acționarii pot participa la adunarea generală prin mijloace electronice de comunicare la distanță, care trebuie să întrunească condițiile tehnice necesare pentru identificarea participanților, pentru participarea efectivă a acestora și retransmiterea deliberărilor în mod continuu, pentru exercitarea dreptului acționarilor de a se adresa adunării, pentru exprimarea votului, în cadrul adunării generale, astfel încât să permită identificarea acționarilor, verificarea ulterioară a modului în care s-a votat și posibilitatea ca fiecare acționar să își poată verifica votul exprimat.
Hotărârile adoptate în cadrul AGA desfășurate în condițiile de mai sus se semnează olograf sau cu semnătură electronică,
în condițiile legii.

Articole similare

Comentariul tau aici