Cota-parte din profit ce se plateste, potrivit legii, fiecarui asociat constituie dividend. Sumele depuse sau lasate temporar de catre actionari/asociati la
dispozitia entitatii, precum si dobânzile aferente, calculate în conditiile legii, se înregistreaza în contabilitate în conturi distincte.
Dividendele repartizate detinatorilor de actiuni, propuse sau declarate dupa data bilantului, precum si celelalte repartizari similar efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului.
Repartizarea profitului se înregistreaza în contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Conform legii societatilor comerciale, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Dividendele platite contrar dispozitiilor anterioare se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.
[…] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]