Cladire rezidentiala vs nerezidentiala: ce reprezinta

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Clasificarea cladirilor in rezidentiale, rezidentiale sau mixte este importanta la calculul impozitelor locale pe cladiri.

Ce reprezinta o cladire rezidentiala?

O clădire rezidențială este o construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

Normele la codul fiscal aduc cateva clarificari in acest sens: clădirile rezidențiale sunt clădiri folosite pentru locuit, alcătuite din una sau mai multe camere, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac cerințele de locuit ale unei persoane sau familii și care nu sunt folosite pentru desfășurarea unor activități economice. Prin activitate economica se intelege orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață.

Clădirile în care nu se desfășoară nici o activitate sunt considerate rezidențiale dacă aceasta este destinația care reiese din autorizația de construire.

Pentru încadrarea în una dintre categoriile rezidentiala, nerezidentiala sau mixta, se are în vedere destinația finală a clădirilor, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate de alte persoane decât proprietarii lor, precum și modul de înregistrare a cheltuielilor cu utilitățile. Proprietarii clădirilor vor anexa la declarațiile fiscale orice document din care reiese destinația clădirii, precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizații de construire și orice altele documente justificative.

Ce este o cladire nerezidentiala?

Prin diferenta, clădire nerezidențială este orice clădire care nu este rezidențială.

In categoria clădirilor nerezidențiale sunt incluse acele clădiri care sunt folosite pentru activități administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educație, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum și activități similare, indiferent de utilizare și/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirilor rezidențiale.

Structurile de primire turistice sunt considerate clădiri nerezidențiale.

Clădirile sau spațiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare și puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial.

Clădirile în care nu se desfășoară nicio activitate sunt considerate rezidențiale sau nerezidențiale în funcție de destinația care reiese din autorizația de construire.

De exemplu, sunt clădiri nerezidențiale: o clădire de birouri, un magazin, o fabrică, o clădire unde se desfășoară activitate de asigurare, un spital, o școală, un hotel.

Citeste: Care este termenul de plata al impozitului special pe bunurile de valoare mare ?

Articole similare

2 Thoughts to “Cladire rezidentiala vs nerezidentiala: ce reprezinta”

  1. dodo

    Buna ziua,
    Nu va feriti sa spuneti clar in ce categorie se incadreaza un apartament sediu de firma fara activitate si pentru care nu se inregistreaza cheltuieli cu utilitatile?
    Eu zic ca este cladire rezidentiala. D-voastra ?

  2. Vlad

    Impozit cladire nerezidentiala(atelier)fara activitate economica din anul 1997,nu este inregistrata la registrul comertului(autorizatia a fost predata in 1997).

Comentariul tau aici