Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Veniturile din chirii vor avea un regim fiscal modificat incepand cu anul 2024. Ultimele modificari au fost introduse prin OUG 115/2023.
In cazul in care veniturile din chirii sunt primite de o persoana juridica, nu exista modificari.
In cazul in care veniturile din chirii sunt primite de o persoana fizica exista cateva modificari majore. Acestea sunt:
- la calculul impozitului pe venitul din chirii se va deduce o cota forfetara de 20%
- nu se mai pot include aceste venituri din chirii la capitolul venituri din activitati independente in sistem real. Indiferent care este numarul contractelor (chiar daca exista peste 5) nu se va putea aplica sistemul real, nu se vor putea deduce anumite cheltuieli asa cum se intampla pana in 2023. Se va putea deduce din venit doar cota de 20%.
- aceste reguli se aplica pentru veniturile din chirii obtinute incepand cu anul 2024.
- se pastreaza obligatia declararii contractelor de inchiriere la ANAF prin completarea declaratiei C168. Si desigur, se declara si in declaratia unica.
- in situatia in care chiriasul este persoana juridica si proprietarul persoana fizica, se modifica regulile de declarare si plata a impozitului. Impozitul va fi retinut , declarat si platit lunar la buget de catre chiriasul persoana juridica, astfel ca in loc de plata anuala a impozitului asa cum se intampla pana la 2023 inclusiv, statul va incasa mai repede si treptat banii din impozit.
Detaliat prezentam aceasta ultima situatie:
Prevedere noua in situatia in chiriasul este persoana juridica si proprietarul persoana fizica
Pe scurt cele doua modificari la veniturile din chirii sunt:
- se introduce o cota forfetara de cheltuieli de 20%
- chiriasul persoana juridica retine la sursa impozitul, il declara si il plateste la stat.
Detaliat, prin aceasta OUG 115 se introduce un articol nou, intitulat reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă sunt:
Calcul impozit chirii
Venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți.
Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozițiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează plata.
Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește la fiecare plată, de către plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au și obligația de a calcula, reține, declara și plăti impozitul corespunzător sumelor plătite.
Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net și se reține la sursă, de către plătitorii de venituri prevăzuți la alin. (4), la momentul plății veniturilor.
Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Contribuabilii nu au obligația de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
Obligatii declarative
Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, precum și din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru care impunerea este finală, au obligația să completeze și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți și respectiv până la data de 25 mai, inclusiv a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori.
Pentru contractele în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului net anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Contributia la sanatate la chirii
Se aplica 3 plafoane: 6, 12 si 24 salarii minime.
Daca veniturile sunt sub 6 salarii nu se datoreaza CASS.
Ca element de noutate, modul de calcul al CASS la chirii, investitii si alte tipuri de venituri se separa de modul de calcul al cass la venituri din activitati independende.
Citeste si:
Microintreprinderea in 2024- ultimele modificari
Comanda acum: NOUTATI FISCALE 2024

Asta e inca o prevedere de noaptea mintii, numai in RO se putea intampla asa ceva.
Sa inteleg ca persoana fizica nu mai are obligatia sa includa in declaratie acel venit din chirii??? (presupunand ca venitul anual este sub 6 salarii minime sa zicem)
Si daca persona juridica nu plateste impozitul, cine e culpabil?
Multumesc!
Buna ziua,
Cînd o persoană fizică închiriază un spațiu unei persoane juridice, cine declara contractul la ANAF si in ce termen?
Ce obligații are persoana fizica, de declarare in DU estimative pe 2024, in cazul în care a închiriat unei persoane juridice?
Multumesc frumos!
Persoana fizica declara la Anaf contractul de inchiriere in termen de 30 zile. Persoana fizica declara doar CASS-ul daca venitul incasat depaseste 6, 12 sau 24 salarii minime.
Buna ziua!
Pentru un contract anterior de inchiriere a unui spatiu comercial, catre o pj, daca venitul net este mai mic de 6 salarii minime, mai depun DU?
Buna ziua,
In cazul in care un SRL inchiriaza un imobil, pt desfasurarea unei activitati a unui alt SRL, pe baza unui contract de inchiriere intre cele 2 entitati juridice, aceasta presupune depunerea la Anaf a unor documente, aferente anului 2024?. Daca chiria se factureaza cu TVA ,ce documente se depun la Anaf?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
As dori sa-mi explicati printr-o monografie contabila cum se contabilizeaza aplicarea cotei de 20% si a impozitului retinut.
Multumesc frumos!