Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Impozit
- impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.
Calculul venitului net
- se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
- venitul brut obținut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabilește pe baza contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.
- in cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București.
- impozitul astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Declaratia 112
Arendașii au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile formularul 112 – “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” în vederea declarării impozitului pe veniturile din arendă și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) (bifând corespunzător secțiunea C și selectând la rubrica Tip asigurat – pct. 26. – PF care realiz.ven. din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă).
Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut și plătit de către arendaș este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligații declarative/de plată doar în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate, după caz.
CASS
- În situația în care veniturile din arendă sunt obținute de la un singur plătitor de venit (arendaș) iar nivelul net al acestora este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, arendașul are obligația să calculeze, să rețină, să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și să o declare corespunzător în formularul 112 (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe țară, în funcție de nivelul veniturilor).
- În situația în care veniturile din arendă sunt realizate de la mai mulți plătitori de venit (arendași), iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puțin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, arendatorul desemnează, prin contractul încheiat între părți, arendașul de la care venitul realizat este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară și care are obligația calculării, reținerii, plății și declarării prin formularul 112 a CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe țară, în funcție de nivelul veniturilor).
- În situația în care nivelul veniturilor obținute de la fiecare plătitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe țară dar nivelul venitului cumulat este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, arendatorul are obligația depunerii a formularului 212 “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, în vederea declarării și plății CASS (la o bază de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe țară, în funcție de nivelul veniturilor) – termen 25 mai a anului următor realizării veniturilor.
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul menționate la art. 170 alin. (4) din Codul fiscal.
Important!
Arendașul trebuie să depună un exemplar al contractului de arendare la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special.
În funcție de situația fiscală proprie, se vor avea în vedere și prevederile Capitolului II – Venituri din activități independente al Titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și prevederile Titlului VII – Taxa pe valoarea adăugată din același act normativ.
Conformarea voluntară la declararea și plata obligațiilor fiscale scutește contribuabilii de eventualele neplăceri cauzate de calcularea unor majorări de ntarziere/penalitatăți de nedeclarare sau aplicarea unor sancțiuni contravenționale.
Sursa: AJFP Galati
Citeste si : Tratamentul contabil al chiriei si garantiilor aferente contractelor de inchiriere