Raportari contabile semestriale 2023-cine depune, continut, termen limita

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF nr. 677 din 24 iulie 2023 s-a publicat Ordinul nr. 2.195 din 24 iulie 2023 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.

Cine are obligatia de a depune raportari contabile semestriale?

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2023 se aplică:

  • entităților cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

Aceste entitati depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor raportări contabile la 30 iunie 2023 care cuprind următoarele formulare:
a) Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
b) Contul de profit și pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit și pierdere (cod 20);
c) Date informative (cod 30).

  • persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

Aceste entitati depun:

a) Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
b) Situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20);
c) Date informative (cod 30).

Nota: Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2023, încadrarea în criteriile prevăzute mai sus se efectuează pe baza indicatorilor determinați din situațiile financiare anuale ale exercițiului financiar precedent, respectiv a balanței de verificare încheiate la finele exercițiului financiar precedent, utilizând cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României, valabil la data încheierii exercițiului financiar precedent. Aceleași prevederi se aplică și în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Nu fac obiectul raportării contabile la 30 iunie 2023 persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Atentie ! Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” cu datele
urmatoare conduce la imposibilitatea identificării entității și, în consecință, se consideră că raportarea contabilă la 30 iunie 2023 nu a fost depusă, entitatea fiind sancționată conform prevederilor art. 42 din Legea contabilității :

  • datele de identificare (denumirea entității, adresa, numărul de telefon și numărul de înmatriculare la registrul comerțului)
  • datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate și codul unic de înregistrare, fără a folosi prescurtări sau inițiale.

Cine semneaza raportarile ?

Raportările contabile la 30 iunie 2023 sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând și numele în clar al acestora.
Rândul corespunzător calității persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel:
— directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție, potrivit legii contabilității;
— persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Raportările contabile la 30 iunie 2023 se semnează și de către administratorul sau persoana care are obligația gestionării entității.

Cazuri speciale

Entitățile care nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2023, cele care în tot semestrul I al anului 2023 s-au aflat în inactivitate temporară, cele înființate în cursul anului 2023, precum și persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii, nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2023.

Termenul depunere raportari contabile la 30 iunie 2023

Raportările contabile la 30 iunie 2023 se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor până cel mai târziu la data de 16 august 2023.

Citeste si :

Inregistrarea avizului in contabilitate -diferente de curs fata de factura

Articole similare

Comentariul tau aici