Poate obliga angajatorul angajatii sa isi pastreze zile de concediu pentru perioada de final de an?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Se intampla adesea ca unele firme sa isi intrerupa activitatea in ultimele saptamani ale anului – de exemplu in perioada dintre Craciun si finalul anului. In aceasta situatie, poate solicita angajatorul angajatului sa isi pastreze zile de concediu pentru finalul anului, astfel incat, sa acopere tocmai aceasta perioada de inactivitate?

Art. 144 din Codul muncii prevede ca dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților si ca nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Art. 148 din Codul muncii prevede ca efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform prevederilor anterioare salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel, concediul de odihna se stabileste prin consultarea dintre angajator si angajat iar acest drept la concediu, nu poate fi supus vreunei limitari. Angajatorul nu poate impune o anumita perioada in care angajatul sa isi ia zilele de concediu, dar cele doua parti pot agrea de comun acord acest lucru, prin efectuarea unei programari, asa cum prevede codul muncii. Daca s-a efectuat aceasta programare, atunci angajatul este obligat sa o respecte, cu exceptiile mentionate anterior.

Articole similare

Comentariul tau aici