Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In 16.11.2022 Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei 16/2022 , dar cu cateva modificari fata de varianta publicata in iulie 2022.
Ce se modifica?
- Poate cea mai importanta modificare este aplicarea plafonului de 500.000 euro la microintreprinderi incepand cu veniturile aferente anului 2023 si nu pe baza situatiei la 31.12.2022 cu se prevedea in luna iulie, cand s-a publicat Ordonanta 16. Desi inlatura orice forma de predictibilitate fiscala, totusi masura vine sa corecteze o situatie care genera aplicarea retroactiva a unei masuri fiscale , cu consecinte nefaste asupra anumitor companii. Era firesc ca noul plafon sa se aplice incepand cu veniturile anului 2023 si nu privind in urma, la cifrele anului 2022.
- O alta masura este cea referitoare la modificarea plafonului pentru care intervine obligatia, incepand cu anul 2023 de dotare cu POS-uri. Plafonul se exprima in lei – va fi 50.000 lei in loc de 10.000 euro si atentie, nu se mai compara cu cifra de afaceri ci cu incasarile in numerar. Mai precis, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.
- O alta modificare se refera la taxele locale, mai precis, dupa multitudinea de discutii si dezbateri in spatiul public in special cele legate de aplicarea grilei notariale in evaluarea cladirilor- se proroga aplicarea Ordonantei 16 pana in anul 2025. Asta inseamna ca pentru anul 2023 aplicam aceleasi reguli ca in anul 2022.
- Un alt amendament prevede eliminarea restrictiei la incadrarea ca microintreprindere a veniturilor din consultanta fiscala. In baza O16/2022, publicata in iulie 2022, daca o societate obtine venituri din consultanta in procent mai mare de 20% din cifra de afaceri trece la impozit pe profit. Prin amendamentul propus, se introduce o exceptie pentru veniturile din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920-Activități de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.
- Se modifica prevederile privind impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slotmachine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei: acesta se determină prin aplicarea baremului asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei. Potrivit O 16/2022, impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slotmachine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.650 lei.
- se clarifica exprimarea pentru calculul plafonului la CAS mai precis acesta va fi la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară, inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară si respectiv nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară. Asadar se clarifica limitele intervalelor.
- In acelasi fel, se clarifica si plafoanele la CASS: a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară, inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară; b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară, inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară. c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.
- În ce priveste dividendele se introduce clarificarea ca cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit legii.
- Obligatia de declarare a mentiunilor ( Persoanele juridice române comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ) se aplica prin corelare cu prevederile anterioare incepand cu veniturile aferente anului 2023.
Puteti gasi AICI amendamentele propuse si aprobate de catre Camera Deputatilor in 16.11.2022.