Acest document se utilizeaza in contabilitatea in partida simpla.
Actul legislativ care contine prevederi referitoare la intocmire Registrului jurnal de incasari si plati este Ordinul nr. 1040 din 8 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Reguli:
• Orice suma plătită, respectiv încasată, în numerar sau prin banca se va inregistra în mod obligatoriu, cronologic, în Registrul-jurnal de încasări si plati.
• Se întocmeste într-un singur exemplar de către contribuabili, făcându-se înregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fără a se lasa randuri libere, după ce a fost numerotat, snuruit, parafat si înregistrat la organul fiscal teritorial.
• Pentru fiecare asociatie fără personalitate juridică se va întocmi câte un registru-jurnal de încasări si plati.
• În Registrul-jurnal de încasări si plati se înregistrează nu numai operatiunile în numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca.
• Contribuabilii plătitori de taxa pe valoarea adăugată vor inregistra sumele încasate sau plătite, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.
• Operatiunile înregistrate în Registrul-jurnal de încasări si plati se totalizează anual.
• Se arhiveaza împreună cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii lui.
• Nu constituie venit brut si nu se înregistrează în Registrul-jurnal de încasări si plati sumele încasate, cum sunt:
– aporturile în numerar sau echivalentul în lei al aporturilor în natura făcute la începerea unei activităti ori în cursul desfăsurării acesteia;
– sumele primite sub forma de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice ori persoane juridice;
– sumele primite ca despăgubiri;
– sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizări, mecenat sau donatii.
Pentru aceste categorii de operatiuni fie se deschid fise pentru operatiuni diverse distincte, fie se întocmesc situatii cu ajutorul documentelor cumulative care sa reflecte situatia acestor sume.
Deci, facturile emise şi neîncasate, precum şi facturile primite şi neachitate, se evidenţiează în Fişele pentru operaţiuni diverse sau se întocmesc documente cumulative, care reflectă situaţia acestor sume, nu in Registrul jurnal pentru incasari si plati.
Prin pozitia “sume încasate “ se înţelege că factura emisă, dar neîncasată în acelaşi an, nu se consideră venit brut.
Articol realizat in colaborare cu www.impozitpevenit.ro – un proiect contzilla.ro