Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Tranzactiile intracomunitare – achizitii/vanzari sau prestari intre statele membre UE au un regim fiscal diferit si cateva reguli pe care le mentionam mai jos:
1.Daca esti platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si faci o achizitie intracomunitara de bunuri, atunci perioada fiscala a TVA devine luna calendaristica. Nu exista un plafon valoric al achizitiei, prin a carui depasire sa intervina aceasta obligatie: cu alte cuvinte, indiferen care este valoarea achizitiei, daca faci o achizitie intracomunitara de bunuri, perioada fiscala devine luna.
2.Daca esti platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si faci o achizitie intracomunitara de servicii, perioada fiscala ramane trimestrul.
3.Daca esti neplatitor de TVA si doresti sa faci o achizitie intracomunitara – de bunuri sau de servicii, atunci inainte de aceasta operatiune va trebui sa soliciti un cod special de TVA.
Exista o exceptie – pentru achitiile de bunuri pana la valoarea de 34.000 lei (10.000 euro la cursul de la data aderarii de 3.4 lei/eur) nu este nevoie de codul special de TVA.
Am scris detaliat aici: In ce situatii achizitiile intracomunitare nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania?
4.Codul special de TVA este necesar daca esti neplatitor de TVA si:
-efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau
-efectuezi achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
-prestezi servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.
Am scris detaliat aici:Codul special de TVA- cand este necesar si cum se obtine ?
5.Daca esti platitor de TVA si efectuezi livrări intracomunitare de bunuri , atunci trebuie sa stii ca acestea sunt scutite de TVA daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-exista dovada transportului bunurilor din Romania in alt stat membru UE
-exista un cod de TVA valid al beneficiarului (exceptie fac livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi si de produse accizabile catre persoane care nu comunica un cod valid de TVA)
-declararea fara erori a livrarilor intracomunitare de bunuri in declaratia recapitulativa 390
6.Codul special este valabil doar pentru tranzactii intracomunitare. Pentru restul tranzactiilor societatea va utiliza CUI-ul obisnuit.
7. In ce priveste prestarile intracomunitare de servicii:
-daca o persoana impozabila din Romania presteaza servicii catre o persoana impozabila din UE, aceste prestari de servicii intracomunitare nu sunt impozabile in Romania (nu este indeplinita conditia ca locul prestarii sa fie in Romania)
-daca prestarea are loc catre o persoana neimpozabila din UE, atunci locul prestarii este acolo unde prestatorul isi are sediul activitatii economice.
Se are in vedere noțiunea de persoana impozabila, astfel cum este aceasta definita din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul ca persoana impozabila realizeaza operațiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau ca aceasta aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, nu influențeaza modul in care regulile care guverneaza locul prestarii se aplica atunci cand persoana impozabila presteaza sau primește servicii.
Acestea sunt reguli generale care se aplica doar daca tranzactiile nu se incadreaza la excepții. Daca serviciile pot fi incadrate in una dintre exceptii, intotdeauna excepția prevaleaza.
8.Existenta unui cod valid de TVA se poate verifica in VIES : https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
9.O categorie distincta de tranzactii o reprezinta vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta -in regim OSS -care sunt livrari de bunuri pentru care locul livrarii este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre persoanele neimpozabile (art. 275 alin. 2 din Codul fiscal).
10. Daca o societate neplatitoare de TVA detine un cod special de TVA si ulterior devine platitoare de TVA in regim normal, atunci codul special de TVA ca trebui anulat.
Daca am un platitor lunar de TVA, ce factureaza vanzare de bunuri catre persoane fizice in UE, dar mai putin de 10.000 EUR/an/tara (de fapt sub 10.000 EUR/an/per total vanzari anuale), facturez sau nu cu TVA?