Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF 1230 din 27.12.2021 s-a publicat O 2028 privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.921/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Potrivit prevederilor art.82 alin.(7) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul administrării creanţelor fiscale, organul fiscal central poate să înregistreze, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, un subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, potrivit legii. Procedura de înregistrare din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.
Pentru aplicarea prevederii legale menționate, prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală 2921/2016 a fost aprobată procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, potrivit legii.
În prezent, fluxul procedural privind înregistrarea fiscală, din oficiu, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.2921/2016 se aplică de către compartimentele cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organelor fiscale competente pe baza constatărilor proprii sau pe baza informațiilor comunicate de către unele compartimente cu atribuţii de administrare fiscală, de organele de inspecţie fiscală sau de alte autorităţi care administrează creanţe fiscale.
Titlul VI – Control fiscal din Codul de procedură fiscală stabilește competența privind efectuarea activității de control de către organele de inspecție fiscală și de funcționarii publici din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.Ca urmare, Direcția Generală Antifraudă Fiscală și structurile subordonate acesteia, în cadrul acțiunilor întreprinse, potrivit competențelor, pot constata situații în care un subiect de drept fiscal nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Faţă de cele menționate, prin ordin se include în conținutul procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, potrivit legii, și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală, ca structură care poate solicita motivat înregistrarea fiscală din oficiu.
Textul complet al ordinului este:
Art. I. — Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 850 din 26 octombrie 2016, se modifică după cum urmează:
- La anexa nr. 1 secțiunea B, punctul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
„3. Dacă înregistrarea fiscală se realizează din oficiu, pe baza constatărilor organelor de control fiscal, acestea transmit compartimentului de specialitate o solicitare motivată, însoțită de copii de pe actele care au stat la baza formulării solicitării. Solicitarea se semnează de conducătorul organului de control fiscal.” - La anexa nr. 1 secțiunea B punctul 7, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) constatări ale organelor de control fiscal;”.
Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. III. — Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală antifraudă fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.