3 tehnici de controlling pentru maximizarea profitului

Orice firma doreste sa aiba un profit cat mai bun pe care sa-l imbunateasca in timp.
Ca manager intr-o firma esti evaluat si vei avea obiective legate de controlul costurilor si imbunatatirea profitului la nivelul centrelor de responsabilitate. Fara instrumentele potrivite nu vei avea o misiune usoara.
Ca antreprenor intr-o firma mica sau mijlocie din Romania deseori te lupti sa o scoti la capat ca sa poti plati toate taxele, cheltuielile si la sfarsitul lunii sa realizezi in plus si profit.
Pentru a avea o misiune mai usoara ai la indemana tehnici de Controlling si Management Financiar care te vor ajuta sa controlezi performantele financiare.

Ce tehnici pot aplica managerii pentru controlul profitabilitatii?
Un instrument util pentru managerii financiari si operationali in controlul si optimizarea profitului il reprezinta tehnicile de Controlling si Management Financiar.
Firmele si managerii pot folosi aceste tehnici pentru a planifica diverse obiective financiare (exemplu: cresterea profitului cu 5%) si pentru a controla atingerea acestor obiective.


Astazi voi vorbi despre 3 tehnici pentru controlul profitului:

  • Planificare si control bugetar (Procesul de bugetare)
  • Controlul si optimizarea costurilor (Managementul costurilor)
  • Monitorizarea profitabilitatii interne pe centre de responsabilitate
  1. Planificare si control bugetar (Procesul de bugetare)
    Daca firma are un anumite obiective (ex. cresterea profitabilitatii cu 10%) si nu planifica realizarea acestora prin intermediul bugetului va  avea dificultati in atingerea obiectivelor propuse. “Un obiectiv fara un plan va ramane doar un vis”.
    Bugetul este ca o harta sau un GPS care ajuta compania sa-si planifice drumul spre atingerea obiectivelor si in al-II-lea rand sa monitorizeze constant daca este pe drumul cel bun.
    Bugetul ajuta compania sa-si planifice pe termen scurt si mediu veniturile, costurile, profitabilitatea si sa-si reduca costurile care nu sunt in linie cu scopurile propuse. De aceea reprezinta un instrument de management in controlul activitatii si cresterea performantei.
    Monitorizarea rezultatelor reale versus buget denumita Control Bugetar permite controlul costurilor, veniturilor si a profitului si luarea unor decizii ca raspuns la oportunitati si riscuri ce apar.
  2. Controlul si optimizarea costurilor (Managementul costurilor)
    O prima faza importanta in controlul si optimizarea costurilor o reprezinta planificarea costurilor care se realizeaza prin Procesul de Bugetare.
    A doua faza in managementul costurilor o reprezinta controlul costurilor  (monitorizarea costurilor reale).
    Pentru controlul costurilor putem folosi diverse tehnici:
    – Planificarea si monitorizarea costurilor vs buget pe centre de responsabilitate
    – Monitorizarea si analiza costurilor: Costurile reale se vor  monitoriza de la o perioada la alta, vs buget, vs firme similare din piata. Pentru depasiri de costuri se vor lua masuri de corectie
    -Control asupra angajarii costurilor: Comenzile de achizitie catre furnizori  sau alte costuri (ex cu angajatii) trebuiesc supuse unui proces intern de aprobare pentru a ne asigura ca aceste costuri sunt necesare si avem buget alocat.
    – Pentru firmele de productie calculatie costurilor de productie cat mai corecta este importanta in deciziile legate de politica de preturi (pentru a ne asigura ca putem vinde profitabil).
    – Pentru o bugetare si o analiza corecta a costurilor managerii trebuie sa cunoasca principalele tipuri de costuri: costuri variabile versus costuri fixe, costuri directe versus costuri indirecte, costuri de productie vs. costuri
    ale perioadei.
  3. Monitorizarea profitabilitatii interne pe centre de responsabilitate
    Daca firma monitorizeaza doar performanta per total firma, profitul sau pierderea firmei, dupa cum este cazul, nu va avea suficiente informatii pentru a identifica cauzele care au stat la baza unei performante bune sau slabe.
    Pentru maximizarea profitabilitatii firma trebuie sa identifice care sunt segmentele de business/ produsele / ariile geografice  care sunt profitabile si cele mai putin profitabile sau in pierdere care trag profitul in jos.
    Profitabilitatea diverselor arii va fi analizata atat de la o perioada la alta cat si versus buget.
    Atunci cand firma isi planifica niste obiective generale (exemplu o profitabilitate de X’000 Euro) acestea sunt cascadate ca responsabilitate catre diverse segmente de business. Astfel bugetul general P&L (Profit si Pierdere) se va detalia la nivel de centre de responsabilitate (centre de cost / profit/ investitii) si manageri responsabili.
    Realizarea bugetului la nivel de arii de responsabilitate va ajuta firma in urmarirea si atingerea obiectivelor la nivelul managerilor responsabili. Daca obiectivul general de profitabilitate nu este impartit pe centre de responsabilitate si apoi monitorizat  este foarte putin probabil sa se realizeze. 
    Ulterior rezultatele reale vor fi monitorizate prin intermediul rapoartelor P&L de profitabilitate pe centre de responsabiliate. Aceasta analiza este foarte importanta pentru actionari si management pentru ca acestia sa ia decizii corecte de imbunatatire  a profitabilitatii sau de corectie cand rezultatele sunt sub asteptari.

Fiecare din aceste 3 tehnici sunt critice pentru orice firma atunci cand vine vorba de optimizarea profitului.

In cadrul trainingului Planificare si Control Bugetar (pe scurt Pro Buget) inveti aceste 3 tehnici de Controlling. In plus in Modulul 1 inveti cum masori si analizezi performanta firmei prin intermediul celor trei rapoarte financiare (Bilant, Cont Profit si Pierdere si Cash Flow).

Pana in data de 21 mai te poti inscrie la o noua serie interactiva a acestui curs la un pret promotional de 810 RON. (Detalii despre curs AICI).

Cursul se adreseaza echipelor din companii care au responsabilitati financiare, de bugetare, controlling costuri si profitabilitate in obiectivele lor de evaluare.

Fie ca esti: profesionist financiar, manager non-financiar, manager general sau antreprenor acest curs te ajuta in cresterea si controlul performantei financiare.

Articole similare

Comentariul tau aici