Intrebari si raspunsuri privind salariul minim in 2021- REVISAL, CIM-uri suspendate, data intrarii in vigoare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministerul muncii a publicat pe site-ul propriu, in sectiunea Transparenta decizionala proiectul de majorare a salariului minim pe economie de la 2.230 lei la 2.300 lei. Despre aceasta hotarare am mai scris in articolul : Salariul minim in 2021- proiectul hotararii a fost publicat in 28.12.2020

Proiectul este in dezbatere pana in 06.01.2021, astfel ca dupa aceasta data vom avea o informatie certa, publicata in MOF.

In ce priveste termenul de comunicare in REVISAL a majorarilor de salariu, legislatia prevede ca :

Orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) – (adica salariul de bază lunar brut, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, astfel cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă sau, după caz, în contractul colectiv de muncă)  se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Excepție fac situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când transmiterea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoștință de conținutul acesteia. (H 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor)

Având în vedere că noile prevederi din proiectul legislativ sunt prevazute a intra in vigoare începând cu data de 01.01.2020 și se referă strict la modificările salariului brut, angajatorii vor avea la dispoziție 20 de zile lucrătoare de la aceasta data pentru a transmite REVISAL. Termenul este astfel, adică până în data de  29.01.2021 inclusiv.

Ca element specific anului 2020 – exista un numar mare de contracte suspendate mai ales in domeniul Horeca, unde va continua suspendarea probabil si in cursul anului 2021.

Majorarile de salariu vor trebui operate si pentru acestea, tot incepand cu 01.01.2021. In momentul de fata REVISAL nu permite majorarea salariului brut pentru CIM-urile suspendate, dar modificarile legislative se vor aplica si acestora.

Avem doua articole din Codul Muncii care fac referire la acest aspect:

Potrivit art 49 alin. (2): suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

Astfel in opinia noastra avem doua posibilitati de aplicare a majorarilor de salariu pentru CIM-urile suspendate, astfel:

  1. La data incetarii suspendarii conform situatiei concrete a angajatului, se opereaza si majorarea de salariu conform noii valori.
  2. Dupa publicarea Hotararii in MOF se face o incetare suspendare, se majoreaza salariul minim si se reia suspendarea.

Articole similare

Comentariul tau aici