Conditii de exercitare a activitatii de comercializare a produselor alimentare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Legea 321/2009 – privind comercializarea produselor alimentare, reglementeaza conditiile de exercitare a activitatea de comercializare a produselor alimentare

Iata definitiile termenilor si expresiilor intalniti in lege:

Produs alimentar – orice substanță sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parțial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni;

Carne proaspata – carnea provenită de la animale și păsări care a fost supusă doar tratamentului de refrigerare în vederea conservării și care se prezintă sub formă de carcasă, semicarcasă, sferturi de carcasă, piese vrac sau ambalate, după caz;

Relatii comerciale – activitatea de vânzare și/sau cumpărare a produselor alimentare;

Consumator – orice persoană fizică sau juridică care cumpără, dobândește, utilizează sau consumă produse alimentare;

Comerciant – persoana fizică sau juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare către consumator a produselor alimentare;

Furnizor – persoana fizică sau juridică autorizată să desfășoare activități de producție, procesare sau distribuție a produselor alimentare, în vederea comercializării acestora;

Cost de productie – se compune din prețul de achiziție al materiilor și materialelor consumate, cheltuieli de prelucrare a materiilor prime în vederea transformării în produs finit, alte cheltuieli directe și cota din cheltuielile indirecte ce revin produsului respectiv;

Pret de achizitie al produsului alimentar – cuprinde prețul de cumpărare negociat între comerciant și furnizor;

Vanzare in pierdere – orice vânzare la un preț inferior prețului de achiziție;

Pret de vanzare catre consumator – prețul de achiziție al produsului alimentar majorat cu adaosul comercial;

Parteneriat direct – relația comercială directă dintre comerciant și cooperativele agricole, asociațiile de producători agricoli, societățile comerciale agricole de producție, producători agroalimentari și distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni.

Ce le este interzis comerciantilor?

  • sa solicite facturarea/ refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii, altele decât cele legate de actul comercial. Serviciile legate direct de actul comercial sunt incluse în contractul dintre părți. (exceptie fac serviciile solicitate de cumparator de la furnizor pentru operatiunile de promovare, de marketing si publicitate daca acestea au fost stabilite anterior)
  • sa ofere sau sa vanda produse in pierdere,cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare
  • sa solicite furnizorului să nu vândă altor comercianți aceleași produse la un preț de achiziție mai mic sau egal cu cel cu care a achiziționat produsele respective.

Comerciantii pot refuza receptia marfii. Cand anume?

Un comerciant poate refuza recepția mărfii în condițiile în care aceasta nu îndeplinește condițiile legale de comercializare, cantitățile prevăzute în contract sau în comandă ori termenele de livrare, refuzul recepției mărfii făcându-se în momentul livrării, în caz contrar marfa fiind considerată acceptată.

Daca partile convin prin contract ca recepția cantitativă și calitativă să fie făcută ulterior momentului livrării, documentul de recepție va fi transmis în formă scrisă furnizorului în maximum 24 de ore de la momentul punerii la dispoziția comerciantului a mărfii. (exceptie fac produsele alimentare proaspete, in cazul in care receptia calitativa si cantitativa se va face in momentul livrarii)

Obligatii de plata comerciant – furnizor

Termenul de plata se stabileste prin negocierea contractului. La produsele alimentare proaspete, termenul de plata nu poate fi mai mare de 14 zile lucratoare de la data receptionarii marfii de catre beneficiar.

Prevederile prezentei legi nu se aplică în ceea ce privește comercializarea fructelor exotice importate din alte țări.

Sanctiuni

Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

a) partile nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect, să cumpere sau să vândă produse sau servicii de la sau către un terț. Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianți aceleași produse la un preț de achiziție mai mic sau egal cu cel cu care a achiziționat produsele respective.Nerespectarea acestor prevederi atrage dupa sine amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei

b) se sanctioneaza cu amenda de la 150.000 lei la 200.000 lei, neindeplinirea:

  • refuzul comerciantului privind receptia marfii în condițiile în care aceasta nu îndeplinește condițiile legale de comercializare, cantitățile prevăzute în contract sau în comandă ori termenele de livrare, refuzul recepției mărfii făcându-se în momentul livrării, în caz contrar marfa fiind considerată acceptată.
  • stabilirea termenului de plata prin negocierea contractului (pentru produse alimentare proaspete termenul de plata de 14 zile)
  • neprezentarea documentelor solicitate de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, care stau la baza desfasurarii relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizor

c) Amenda de la 200.000 lei la 250.000 lei, in masura neaplicarii legii 21/1996:

  • comerciantul persoană juridică autorizată care desfășoară activități de comercializare pentru produse alimentare poate, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse de panificație, să dispună ca produsele din cantitatea de marfă intrată să corespundă gradual fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.

Articole similare

Comentariul tau aici