Iata ca a trecut mai bine de o luna de la inchiderea exercitiului financiar 2019, timp in care a fost publicat Ordinul care reglementeaza situatiile financiare anuale pe 2019 – este vorba de Ordinul nr. 3781/2019 (publicat in 7 ianuarie 2020) privind principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. La data publicarii acestui articol inca nu a fost publicat formatul electronic al situatiilor financiare al SRL-urilor , insa estimam ca in scurt timp vom avea si acest formular.
Pana atunci este bine sa avem balantele pregatite si verificate, astfel incat bilantul sa poate fi intocmit usor.
Principalele verificari care ar trebui afectuate sunt:
1.Daca s-a efectuat si inregistrat inventarul patrimoniului.
Inventarierea nu este tocmai o activitate usoara si de regula presupune mult timp mai ales la stocuri.
Daca utilizezi instrumentele potrivite poti sa simplifici mult activitatea de inventariere. De exemplu, in SmartBill Gestiune ai modulul de inventariere incorporat in gestiune care iti permite sa efectuezi inventarul completand direct in aplicatie, pe masur ace gasesti produsele , listele de inventariere, utilizand sau nu , dupa caz, cititoare de coduri de bare.

2. Daca s-au facut repartizarile din profit – cum este cea pentru constituirea rezervei legale.
3.Soldurile conturilor de furnizori si clienti au fost reconciliate cu situatia reala. Aceasta se poate realiza prin verificare incrucisata cu partenerii .
Pentru aceasta trebuie sa ai o situatie a facturilor neincasate/neplatite pe care sa poti sa o trimiti partenerilor.
In SmartBill ai mai multe posibilitati :
- poti genera rapoartele sume de incasat si de platit:

- sau poti lista balante analitice selectand contul 401

4. Verificarea soldurilor conturilor de imobilizari
De multe ori gestiunea imobilizarilor corporale si necorporale este separata de contabilitate si se poate intampla sa ai diferente intre registrul de mijloace fixe si soldurile conturilor specifice din contabilitate si asta datorita faptului ca poti omite sa inregistrezi in gestiune anumite imobilizari sau sa le inregistrezi in gestiune dar sa omiti sa le inregistrezi in contabilitate.
In SmartBill ai optiunea foarte utila de Reconciliere imobilizari care iti arata toate diferentele dintre contabilitate si registrul imobilizari:


Astfel, ruland reconcilerea imobilizarilor vezi imediat diferentele dintre cele doua parti.
5. Verficarea salariilor
La salarii este bine sa verifici ca soldurile conturilor de datorii fata de salariati (421) si de datorii fata de stat (4315. 4316, 444, 436) corespund cu sumele declarate prin declaratiile 112.
Diferente pot aparea de exemplu daca inregistrezi manual notele de salarizare, fiindca utilizezi aplicatii diferite pentru contabilitate si salarizare.
In SmartBill ai modulul de salarizare direct in aplicatia de contabilitate astfel ca daca ai introdus corect datele in partea de salarizare, vei avea si inregistrarea corecta a notelor contabile in contabilitate.
6. Descarcarea contului de obiecte de inventar pentru acele obiecte de inventar care au fost date in folosinta.
Se verifica soldul contului 303 si se descarca eventualele sume aferente obiectelor date in folosinta.
Ca o paranteza, in SmartBill Conta ai o sectiune separata pentru obiectele de inventar, care te ajuta sa tii evidenta acestora, lucru deosebit de util pentru inventariere.

7.Verificarea dividendelor distribuite si/sau platite in cursul anului 2019
Este important sa verificam ca am inregistrat si repartizat corect dividendele si reflectat impozitul in contul 446.
Aceste informatii urmeaza sa se reconcilieze cu declaratia 205 cu termen 31.01.2020.
Tot aici se include si pregatirea pentru regularizare in 2020 in cazul in care au fost repartizate dividende trimestriale.
Daca lucrezi in SmartBill poti face toate verificarile pe balanta, de oriunde ai un calculator cu acces la internet.

Prin urmare daca ti-ai amintit ca ai omis verificari sau inregistrarea unei tranzactii poti sa faci acest lucru pe loc , intrand in aplicatie.
Acestea sunt verificarile majore care trebuie efectuate, urmand a intra apoi in detalii in functie de specificul fiecarei firme.