Se pot repartiza dividende in valuta ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Legea societatilor comerciale

Potrivit legii societatilor comerciale L 31/1990, dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opțional trimestrial pe baza situațiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii. Nu se face nici o mentiune cu privire la moneda in care trebuie repartizate sau restrictii cu privire la aceasta.

Legea contabilitatii

In ce priveste Legea contabilitatii , L 82/1991, se arata ca repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați. Nici aici nu se restrictioneaza dreptul de a plati dividendele in valuta.

Asadar, din perspectiva Legii societatilor comerciale si a Legii contabilitatii, apreciem ca este posibila repartizarea dividendelor in valuta, cu mentionarea acestui aspect in AGA, si stabilirea sumei pornind de la data contravaloarea in lei a profitului de repartizat si cursul de schimb valabil la data hotararii AGA.

Regulamentul valutar

Va trebui sa analizam daca din perspectiva BNR- respectiv a platilor care se pot face in valuta intre rezidenti exista vreo restrictie.

Actul normativ care reglementeaza acest lucru este : Regulamentul valutar al BNR nr. 4/2005.

Acesta prevede la art. 3 ca : plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 «Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută», care se pot efectua şi în valută.

Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi care nu fac obiectul operatiunilor de mai sus, pot fi efectuate, în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

Repartizarea dividendelor nu se incadreaza ca operatiune care decurge din vanzari de bunuri/prestari de servicii, astfel, concluzionam ca plata de dividende in valuta este o operatiune permisa si de BNR.

Articole similare

3 Thoughts to “Se pot repartiza dividende in valuta ?”

  1. Oana

    Consider ca ceea este argumentat mai sus privind repartizarea dividendelor in valuta este eronat deoarece incalca principiile contabilitatii Ordin 1802/2014 cu modificarile ulterioare, privind inregistrarea operatiunilor in valuta .Pornind in sens invers judecatii economice pe care o prezentati ar insemna ca dividendele repartizate in valuta sunt obtinute dintr-un profit brut si in valuta ,cu un impozit pe dividende si in valuta , cu un profit contabil inregistrat si in lei dar si valuta. Dar contabilitatea in Romania este in lei .Faptul ca Regulamentul BNR nr.4/2005 nu a specificat nimic despre dividende, din punctul meu de vedere, nu permite efectuarea unei astfel de operatiuni in Romania pentru un actionar rezident .Consider ca nici o banca in Romania nu va transfera din contul de valuta al societatii( constituit in tara), in contul personal ( constiuit in tara , in valuta ) al actionarului, contravaloarea dividendelor in euro sau alta valuta.

    1. Ioan

      Dincolo de orice exista o regula care spune ca “ceea ce nu este interzis este liber a se face” Punct. Daca in Regulamentul BNR nr.4/2005 nu e specificat nimic despre interdictia de a se plati dividendele in valuta atunci ele pot fi platite.
      Spre exemplu firma mea ofera servicii software pentru o companie americana care plateste numai in USD si chiar daca contabilitatea se face in lei dividendele, prin Hotarare AGA se distribuie in USD. Ce e gresit in asta?
      Unde sunt precizate incalcarile privind operatiunile in valuta in Ordinulul Nr. 1802 din 29 decembrie 2014 care are 239 de pagini ? Dumneata vorbesti de principiile contabilitatii , Unde sunt definite in acest ordin?
      Mai bine puneti mana si invatati carte fiindca ati trecut prin scoli ca gastele prin apa.

    2. Anonymous

      Corect.
      Am aceasta situatie in acest moment,si astept decizia banci,.Sunt curioasa daca ar face tranferul bancar . Dar partea cu “ceea ce nu este interzis ….”, sa si-o asume cine doreste! Urat oricum finalul din comentariu urmator.

Comentariul tau aici