Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Pentru zile in care se inregistreaza temperaturi caniculare de peste +37 grade C, angajatorii trebuie sa ia masuri cu privire la protejarea angajatiilor. Astfel ca, angajatorii trebuie sa le ofere acestora apa potabila (pastrata la o temperatura optima).
Potrivit OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, apa potabila pentru salariati reprezinta o cheltuiala cu protectia sociala a salariatilor. Aspectele privind acordarea apei potabile angajatilor trebuie sa fie prevazute in regulamentul de ordine interioara sau in contractul colectiv de munca.
Prevederile se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme ale aerului:
- depasesc +37 grade C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
- scad sub -20 grade C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Este deductibila cheltuiala cu apa potabila?
Cheltuiala cu apa potabila este o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit. Totodata cheltuiala cu apa potabila nu este considerata o cheltuiala de protocol ci o cheltuiala cu asigurarile si protectia sociala.
Iata mai jos inregistrarea unei facturi de apa potabila in contabilitate:
% = 401
4426
6458
Pe de alta parte, potrivit Ordonantei de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, cum ar fi:
- reducerea intensitatii,
- a ritmului activitatilor fizice si asigurarea ventilatiei la locurile de munca,
- alternarea efortului dinamic cu cel static,
- ori a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale (cate 2-4 litri de persoana pe schimb),
- asigurarea echipamentului individual de protectie si chiar a dusurilor.
Angajatorii trebuie sa asigure examenul medical la angajare si un control medical periodic, sa urmareasca depistarea din timp a salariatilor care au contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute, sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate sau trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca.
Angajatorii pot reduce programul de munca pentru persoanele cu afectiuni care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Atentie ! Nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 lei si 2.500 lei.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-