Termenul zilei – avizul de insotire a marfii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit prevederilor ordinului 2634/2015 avizul de însoţire a mărfii serveşte ca:

  1. document de însoţire a mărfii pe timpul transportului, după caz;
  2. document ce stă la baza întocmirii facturii, după caz;
  3. dispoziţie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiaşi entităţi;
  4. document de primire în gestiune, după caz;
  5. document de descărcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.

Avizul de însoţire a mărfii se întocmeşte de către entităţile care nu au posibilitatea întocmirii facturii în momentul livrării produselor, mărfurilor sau altor valori materiale, precum şi în alte situaţii stabilite prin procedurile proprii ale entităţii.

În condiţiile în care datele valorice (preţul unitar şi valoarea) nu se înscriu în Avizul de însoţire a mărfii, aceste date trebuie să se regăsească într-un alt document justificativ care stă la baza înregistrării în contabilitate a valorii bunurilor.

În cazul transferului de bunuri între gestiunile aceleiaşi entităţi, dispersate teritorial, precum şi al transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vânzării sau testări la locul de desfacere, premii, materiale promoţionale etc.), Avizul de însoţire a mărfii va purta menţiunea “Fără factură”, după caz.

Pe Avizul de însoţire a mărfii emis pentru valori materiale trimise pentru prelucrare la terţi se face menţiunea “Pentru prelucrare la terţi”.

În alte situaţii decât cele prevăzute mai sus se face menţiunea cauzei pentru care s-a întocmit Avizul de însoţire a mărfii şi nu factura.

De mentionat este ca  În cazurile în care nu este obligatorie întocmirea NIR-ului, recepţia şi încărcarea în gestiune, după caz, şi înregistrarea în contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care însoţeşte transportul (factura, avizul de însoţire a mărfii etc.)”

Elementele minimale obligatorii dintr-un aviz:

  1. seria şi numărul intern de identificare a formularului;
  2. data emiterii formularului;
  3. datele de identificare ale furnizorului (denumire, adresă, cod de identificare fiscală);
  4. datele de identificare ale cumpărătorului (denumire, adresă, cod de identificare fiscală);
  5. denumirea şi cantitatea bunurilor livrate;
  6. date privind expediţia: numele delegatului, buletin/carte identitate (serie, număr), numărul mijlocului de transport, ora livrării, semnătura delegatului;
  7. semnătura reprezentant furnizor
  8. semnatura de primire

Articole similare