Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Trezoreria reprezinta un capitol important in contabilitatea entitatii financiare pe care o reprezinti deoarece o firma poate supravietui o perioada de timp chiar daca este pe pierdere, insa nu poate supravietui fara un flux de trezorerie pozitiv.
Tocmai datorita acestui aspect, in cel mai performant software financiar-contabil integrat CIEL V7 se acorda o importanta deosebita gestionarii trezoreriei.
In solutia software CIEL V7 poti introduce documentele de trezorerie accesand meniul DOCUMENTE ->Trezorerie sau simplu drept note contabile.
Documentele de trezorerie disponibile in CIEL V7 sunt:
- Efecte de incasat/platit;
- Incasare zilnica;
- Chitanta;
- Extras banca;
- Registru casa;
- Decont trezorerie.
Astfel, poti acoperi intreaga paleta de documente prevazute de legislatia financiar-contabila (O 2634/2015 privind documentele financiar-contabile).
Iata care sunt regulile pe care le aplici in gestionarea trezoreriei:
1.Nu exista un plafon al sumelor pe care le poti lasa in casieria unitatii
Cu toate acestea, unele firme impun prin procedurile proprii anumite limite cu privire la sumele pe care le poti lasa in numerar in casieria unitatii.
Cum verifici soldul casieriei in aplicatia software financiar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7?
Pentru a veni in intampinarea nevoilor tale, aplicatia software iti pune la dispozitie mai multe variante:
- din balanta de verificare – verifici soldul contului 5311;
- din fisa de cont – pe contul 5311 sau
- din raportul registru de casa (disponibil din RAPOARTE -> Gestiune -> Registru de casa) asa cum poti observa in cele ce urmeaza:
2.Este interzisa detinerea la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor a unor sume pe care nu le poti justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special si/sau in chitante;
3.Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane le vei realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii (aici se includ si operatiunile de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei).
Sunt insa si cateva exceptii la aceasta regula:
Limite incasari:
- plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana
Exceptie : magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoana.
Limite plati:
- plafon zilnic de 5.000 lei/persoana si
- nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
Exceptie: plati catre magazinele de tipul cash and carry care sunt in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
Avansuri decontare:
- plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
Cum poti verifica in software-ul financiar – contabil CIEL V7 ca nu s-au derulat tranzactii cu numerar care sa depaseasca aceste sume?
Generezi din Rapoarte un Registru de casa care se exporta apoi in Excel.
Nota! Operatiunea de export in Excel este un intrument de mare ajutor pus la dispozitie de software-ul financiar – contabil CIEL V7; aceasta este disponibila din orice raport si fereastra.
Dupa aceea, filtrezi pe debit si, ulterior, pe credit sumele mai mari de 5.000 lei. Pe acestea trebuie sa le analizezi individual, pentru a vedea daca sunt respectate cerintele Legii 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.
In activitatile care au legatura cu trezoreria pot fi implicate, in functie de dimensiunea companiei, mai multe persoane:
- Gestionarul casieriei care raspunde de numerarul aflat in casieria unitatii si care tine registrul de casa;
- Contabilul care inregistreaza documentele de trezorerie;
- Controller-ul care verifica corectitudinea informatiilor legate de trezorerie, se asigura ca exista suficient disponibil pentru nevoile companiei si intocmeste fluxul de numerar.
In solutia software CIEL V7 ai la dispozitie rapoarte pentru fiecare dintre aceste categorii de persoane implicate in trezorerie.
Astfel poti accesa urmatoarele documente:
- Registrul de casa;
- Registrul de banca;
- Raportul efecte de platit/de incasat;
- Raportul incasari/plati;
- Facturi incasate pe agenti;
- Rapoarte indirecte – care se refera la situatia tertilor (incasati, neincasati -restanti );
- Analiza cash-flow-ului (acesta este disponibil in RAPOARTE ->Contabilitate ->Analiza financiara -> Analiza cash-flow);
- Registrul jurnal de incasari si plati .
Aplicatia software financiar-contabila CIEL V7 este o aplicatie completa de gestionare a trezoreriei fiindca asigura toate documentele necesare introducerii datelor primare. In plus, asigura reflectarea lor in rapoarte – atat obligatorii, solicitate prin legislatie cat si optionale, utile conducerii entitatii in luarea deciziilor strategice.