4 elemente importante in calculul salarial

Pe langa salariul brut la care este incadrat un salariat , la efectuarea calculului salarial trebuie sa se mai tina cont si de urmatoarele elemente :

1.Deducerea personala de baza – se acorda doar acolo unde angajatul are functia de baza.

Citeste aici cele 10 lucruri importante despre deducerea personala de baza

2.Diurna acordata si care depaseste plafonul de deductibilitate

Care este diurna zilnica deductibila ?

Cheltuiala cu diurna este deductibilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice.  Cum indemnizația zilnică de delegare și detașare în România este 17 lei rezultă că nivelul maxim de deductibilitate este de 42,5 lei /zi.  (17 lei x 2,5).

Ce se intampla daca se acorda o diurna mai mare decat 42,5 lei /zi ?

In cazul in care angajatorul acorda o diurna mai mare de 42,5 lei/zi, diferenta intre suma stabilita de societate si plafonul de 42,5 ron/zi va fi considerata din punct de vedere fiscal ca si venit de natura salariala, impozitata ca atare si supusa contributiilor sociale.

Asadar, nu uitati sa adaugati aceasta diferenta suma la salariul brut. 

3.Beneficii acordate salariatilor

Avantajele acordate salariatilor sunt assimilate veniturilor de natura salariala si se spun contributiilor sociale (atat la angajat cat si la angajator) precum si impozitului pe venit.

Este bine ca in cursul lunii sa tineti o evidenta a avantajelor acordate fiecarui angajat pentru a nu uita includerea lor in calculul salarial la sfarsit de luna.

Sfat practic : daca in cursul lunii se primesc facturi sau deconturi reprezentand avantaje in natura – acestea se pot inregistra pe contul 4282 iar la finalul lunii, se descarca contul 4282, trecandu-se valoarea respectiva prin salarii.

 

4. Tichetele de masa acordate

Tichetele de masă sunt scutite de contributii sociale, atat la angajat cat si la angajator, aplicându-li-se doar cota de 16% de impozit pe venitul salarial. Acesta se retine de la angajat.

Citeste si

·         100 de intrebari si de raspunsuri in contabilitate – partea 1

·         100 de intrebari si de raspunsuri in contabilitate – partea 2

Articole similare

Comentariul tau aici