Impunerea veniturilor din activităţi independente este reglementată de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Titlul III – Impozitul pe venit, precum şi de Normele metodologice date în aplicarea acestuia, aprobate prin legea nr . 170/2015..
În cazul în care doriţi să aveţi o afacere proprie ca persoană fizică autorizată sau ca asociaţie familială , în primul rând trebuie să obţineţi autorizaţie de funcţionare de la Primărie.
Înregistrare
- Cererea de înregistrare, original ;
- Anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
- Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste că nu desfăşoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora sau care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii ;
- Cartea de identitate sau paşaportull titularului PFA (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
- Documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizată) ;
- Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate (original) ;
Dacă este cazul:
- avizul asociaţiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007;
- precizare din care să rezulte că titularul dreptului de proprietate înţelege să afecteze folosinţa spaţiului în vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaraţie, etc.);
- declaraţia privind desfăşurarea activităţii de către soţ/soţie;
- documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectaţiune (declaraţie pe proprie răspundere);
- documentele care atestă pregătirea profesională (fotocopii certificate olograf) şi/sau
- documentele care atestă experienţa profesională (fotocopii certificate olograf) ;
Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale :
- 90 lei – taxa de registru;
- 54 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014;
- 20 lei plus un adaos de 50% reprezentând Fondul de lichidare/persoană cazier fiscal.
Cum se stabileşte şi cum plătesc impozitul?
Administraţia fiscală calculează, pe baza declaraţiei estimative pe care aţi depus-o, un impozit anual care trebuie plătit trimestrial, în rate egale. Termenul şi impozitul de plată vă sunt comunicate printr-o decizie (numită “decizie de plăţi anticipate”) pe care o primiţi prin poştă la domiciliu.
Pentru a vă putea desfăşura activitatea în condiţii legale trebuie saq detineti urmatoarele registre contabile: registru de încasări şi plăţi, registru inventar,iar in cazul in care sunteti inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa detineti si Jurnalul pentru cumparari, respective Jurnalul pentru vanzari.
Trebuie să ştiţi că pentru a vi se calcula impozitul puteţi alege între a ţine o contabilitate simplă (denumită “impunere în sistem real”), sau a fi impus pe baza normei de venit , situaţie în care nu sunteţi obligat să completaţi registre. Norma de venit reprezintă o sumă fixă, stabilită anual de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, în funcţie de specificul activităţii şi de zona în care vă desfăşuraţi activitatea. Potrivit OUG 170/2015 puteti opta si pentru tinerea evidentei contabile in partida dubla.
În cazul în care aţi optat pentru calcularea impozitului în sistem real, trebuie să păstraţi toate documentele justificative – chitanţe, facturi, contracte, extrase de cont ş.a. – pe o perioadă de 10 ani.
Cum declar venitul anual?
Până la data de 25 mai a anului următor celui în care v-aţi desfăşurat activitatea va trebui să depuneţi Declaraţia privind veniturile realizate în anul .. Formular 200 , în care veţi completa venitul obţinut.
Tot pana in data de 25 mai se va depune concomitent cu Formularul 200, si Declaratia privind venitul estimat pentru anul …. ( Formularul 220).
După prelucrarea acestei declaraţii de către funcţionarii fiscali, veţi primi o decizie prin care veţi fi informat dacă mai aveţi de plătit sau dacă vi se va restitui o parte din impozitul plătit în timpul anului. Aceasta decizie se numeşte “decizie de impunere anuală”.