In cazul concedierii – preavizul dureaza in mod obligatoriu minim 20 zile, pentru functiile de executie, si de minim 45 de zile pentru functiile de conducere. Important: termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice. Exceptie: cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.
Decizia de concediere trebuie sa fie obligatoriu scrisa, indiferent de motivul invocat de angajator, trebuie sa contina durata preavizului, conform art. 74 alin 1, pct. b, preavizul urmand sa fie calculat din prima zi dupa data comunicarii deciziei de concediere angajatului.
In cazul demisiei – reglementata de art. 79 din C. muncii, contractul individual de munca se considera incheiat numai dupa implinirea termenului de preaviz. Durata preavizului se stabileste fie prin contractul de munca, fie prin contractul colectiv de munca aplicabil. Numai in aceasta situatie, angajatul poate sa renunte la perioada de preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contract, spre exemplu plata salariului.
Daca salariatul avea dreptul si la bonuri de masa, atunci acestea trebuie sa acopere inclusiv perioada de preaviz, indiferent ca sunt luate la finalul lunii in care contractul de munca a incetat.
In aceasta perioada contractul de munca isi pastreaza toate efectele: programul de lucru ramane de 8 ore, si poate scadea la mai putin – respective 4 ore, daca incetarea contractului de munca s-a facut prin concediere pentru motive care tin de angajat. Angajatorul poate sa renunte la preaviz, total sau partial, in caz contrar contractul individual de munca inceteaza numai dupa expirarea preavizului.
Sursa: Codul Muncii
Oana Tomoiaga