Contabilitatea depozitelor bancare in 2015

Potrivit O 1802/2014, depozitele bancare se prezintă la

·         imobilizări financiare

·         investiţii pe termen scurt sau la

·         elementul “Casa şi conturi la bănci”

în funcţie de perioada şi condiţiile de deţinere aferente acestora.

Inainte, prin O 3055/2009 se preciza doar ca in categoria altor investiţii pe termen scurt intră şi depozitele bancare pe termen scurt.

Mai mult, la pct. 302 din  O 1802/2014 se precizeaza ca  depozitele bancare pe termen de cel mult 3 luni pot fi incluse în numerar şi echivalente de numerar doar în măsura în care acestea sunt deţinute cu scopul de a acoperi nevoia de numerar pe termen scurt, şi nu în scop investiţional.

Depozite in valuta

Depozitele bancare pe termen scurt în valută se înregistrează la constituire la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, de la data operaţiunii de constituire.

Lichidarea depozitelor constituite în valută se efectuează la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, de la data operaţiunii de lichidare.

Diferenţele de curs valutar între cursul de la data constituirii sau cursul la care sunt înregistrate în contabilitate şi cursul Băncii Naţionale a României de la data lichidării depozitelor bancare se înregistrează la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.

Conturile de cheltuieli si venituri din diferente de curs sunt si ele nou introduse in planul de conturi :

6651 Diferenţe nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate în valută

7651 Diferenţe favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate în valută

Inainte, prin O 3055/2009 se utilizau conturile 665 Cheltuieli din diferenţe de curs valutar si 765 Venituri din diferente de curs valutar.

Articole similare

Comentariul tau aici