Gradul de indatorare al unei companii este foarte important atat pentru aceasta cat si pentru mediul extern, respectiv investitori. Se spune ca data o companie are gradul de indatorare sub 30 % inseamna ca aceasta este rezervata in ceea ce priveste contractarea creditelor. In schimb, daca gradul de indatorare ajune pana la 80 % se spune ca politica acesteia este indreptata spre creditare, fiind foarte riscanta.
In cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit.
In situatia in care cheltuielile cu dobanzile nu sunt deductibile, acestea se raporteaza in perioada urmatoare, pana la deductibilitatea integrala a acestora.
De asemenea, in situatia in care cheltuielile din diferentele de curs valutar aferente imprumuturilor depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda si va acelasi regim de deductibilitate.
In ceea ce priveste gradul de indatorare a capitalului, acesta se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.