Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de înfiinţarea sau dezvoltarea unei entităţi (taxe şi alte cheltuieli de înscriere şi înmatriculare, cheltuieli privind emisiunea şi vânzarea de acţiuni şi obligaţiuni, precum şi alte cheltuieli de această natură, legate de înfiinţarea şi extinderea activităţii entităţii).
O entitate poate include cheltuielile de constituire la “Active”, caz în care aceste cheltuieli se pot imobiliza. În această situa ţie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate în cadrul unei perioade de maximum cinci ani.
În situaţia în care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu excepţia cazului în care suma profitului reportat şi a rezervelor disponibile pentru distribuire, potrivit legii, este cel puţin egală cu cea a cheltuielilor neamortizate. Întrucât legislaţia naţională nu defineşte rezervele distribuibile, se vor avea în vedere rezervele care pot fi utilizate, potrivit legii.
Exemplul 1
La sfârşitul primului an de la înfiinţare, o entitate prezintă în bilanţ cheltuieli de constituire neamortizate în sumă de 1.000 lei, iar capitalul propriu este în sumă de 2.100 lei, format din:
– capital social: 500 lei,
– profitul net al exerciţiului curent
(inclusiv cel destinat rezervei legale): 1.600 lei,
– rezerva legală constituită din profitul current conform prevederilor legale-100 lei..
În această situaţie, din profitul net al exerciţiului de 1.600 lei se poate distribui o sumă maximă de 500 lei (1.600 profit net al exerciţiului – 100 rezerva legală – 1.000 cheltuieli de constituire neamortizate).
Exemplul 2
O entitate decide să-şi extindă activitatea şi, ca urmare, deschide o filială. Cheltuielile ocazionate de înfiinţarea filialei sunt în sumă de 10.000 lei. Conform politicilor societăţii, acest gen de cheltuieli se recuperează , liniar, într -o perioadă de maxim 4 ani. În contabilitate, noua entitate va recunoaşte cheltuielile de constituire ca activ necorporal.
201 Cheltuieli de constituire = 404 Furnizori de imobilizări 10.000 lei
Amortizarea calculată pentru primul an este în sumă de 2.500 lei (10.000/4 ani), articol contabil:
6811 Cheltuieli de exploatare privind = 2801 Amortizarea cheltuielilor 2.500 lei
amortizarea imobilizărilor de constituire
La finele perioadei de 4 ani, după ce se amortizează integral cheltuielile de constituire, se va reflecta scoaterea din evidenţă a cheltuielilor de constituire, prin articolul contabil:
2801 Amortizarea cheltuielilor de = 201 Cheltuieli de constituire 10.000 lei
Pentru detalii suplimentare puteti consulta si exemplul anterior