Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ce este pierderea contabila?
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 1802/2014, pierderea contabila este cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 “Profit si pierdere”, respectiv contului 117 “Rezultatul reportat”.
Cum se acopera pierderea contabila?
Eventuala pierdere contabila se acopera din profitul exercitiului financiar incheiat, din profitul contabil reportat, din rezerve , din capital social si din alte surse financiare. Aceasta pierdere se poate recupera numai din profiturile contabile din anii urmatori fara sa existe o limita a recuperarii, in timp.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 “Profit si pierdere” . Pe baza aprobarii situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat (contul 117).
Ce este pierderea fiscala?
Pierderea fiscala, este pierderea declarata prin declaratia 101. Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile influentate de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal si se reflecta in declaratiile privind impozitul pe profit.
Cum se acopera pierderea fiscala?
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.
Rezulta ca, pierderea inregistrata de societate in evidenta contabila, respectiv debitul ct. 117 se poate acoperi pe toata perioada de existenta a societatii. Pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi.
Pierderea fiscala se recupereaza la fiecare termen de plata al impozitului pe profit, respectiv trimestrial.