Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Cea mai importanta preocupare a contabilitatii de gestiune este stabilirea unui sistem de calculatie a costurilor eficient care sa ii ajute pe manageri in luarea deciziilor de business.
Sistemele de calculatie a costurilor urmaresc modul in care resursele achizitionate de o entitate sunt utilizate. In alegerea unui anumit sistem de calculatie a costurilor trebuie sa se tina cont de caracteristicile activitatii entitatii respective . Astfel, in practica se intalnesc :
• entitati de productie care cumpara materii prime si le transforma in produse finite (de exemplu industria auto, a electronicelor, textilelor);
• entitati care au activitate comerciala – cumpara si revand produse fara a le modifica forma initiala (de exemplu unitatile care fac comert cu amanuntul – magazine alimentare, comert cu ridicata – magazine in general)
• entitati care opereaza in sectorul serviciilor – cum sunt serviciile de contabilitate .
Exista mai multe sisteme de calculatie a costurilor, adaptate fiecarui tip de industrie. In cele ce urmeaza vom prezenta trei dintre ele : sistemul de calculatie a costurilor pe comenzi, pe faze si sistemul de calculatie a costurilor pe activitati (in continuare ABC costing).Entitatile pot realiza si combinatii intre acestea, rezultand sisteme hibrid.
Sistemul de evidenta a costurilor pe comenzi de productie
Sistemele de calculatie a costurilor pe comenzi de productie se caracterizeaza prin faptul ca se cumuleaza costurile separat pe fiecare produs sau serviciu.
Utilizare :
– metoda se utilizeaza in industriile unde produsul sau serviciul este o singura unitate , de exemplu:
• un echipament industrial complex
• o campanie publicitara
• un soft personalizat produs pentru necesitatile specifice unei anumite companii
• un audit financiar
• constructia unui sediu pentru o firma, etc.
Caracteristica acestor produse este unicitatea lor : comanda respectiva nu poate fi utilizata decat de catre compania careia ii este destinata : o campanie publicitara pentru iaurt cu ingredientul X descoperit de compania Y nu poate fi utilizata si de alte unitati din industrie.
Un sistem de evidenta pe comenzi presupune contabilizarea materiilor prime, muncii si cheltuielilor indirecte generate de respectiva comanda.
Avantaje:
• este un instrument util in atribuirea costurilor unei comenzi specifice si apoi in analiza posibilitatilor de reducere a anumitor costuri in cadrul comenzilor viitoare.
• pot fi efectuate comparatii intre costurile curente si cele bugetate, mai ales in cazul comenzilor pe termen lung, si raportate deviatiile. Astfel se pot lua masuri din timp pentru acoperirea acestor costuri.