Asa cum siguranta ati auzit, saptamana trecuta Consiliul Concurentei a lansat o investigatie la sediul central, dar si la unele filiale, ale CECCAR (gasiti atasat comunicatul publicat de Consiliul Concurentei cu aceasta ocazie, precum si de catre CECCAR ca si replica).
Avand in vedere ca presa a propagat, in intervalul ce a urmat comunicatul de presa, o serie de informatii alarmiste (de exemplu ca toti contabilii autorizati si expertii vor fi amendati cu 10% din cifra de afaceri pe anul fiscal anterior), aducem punctual o serie de precizari ce apar logice in decursul evenimentelor:
– Investigatiile Consiliului Concurentei sunt naturale si normale intr-o economie functionala, avand rolul de a descuraja practicile neconcurentiale care ar putea afecta consumatorii; de regula, in spiritul transparentei, initierea unor asemenea investigatii este insotita de un comunicat public de presa (cum s-a intamplat si in cazul de fata)
– Amenzile date de Consiliul Concurentei sunt foarte mari (de multe ori calculate ca si procent din incasari). Este important de mentionat – Consiliul acorda amenzi si pentru refuzul de supunere la inspectii inopinate sau de a oferi informatii si documente (de exemplu in luna octombrie a anului trecut, BRD a fost amendata cu 19 milioane de lei pentru refuzul de a se supune unei inspecţii inopinate efectuată în cadrul unei investigaţiei deschise pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare).
– Este foarte putin probabil ca TOTI contabilii autorizati si expertii contabili sa fie amendati cu 10% din cifra de afaceri (chiar si in cazul in care decizia CECCAR de a publica un ghid de stabilire a tarifelor va fi confirmata de Consiliul Concurentei ca fiind nelegala, CECCAR va fi institutia care va fi amendata). Consiliul Concurentei nu va santiona in nici un fel contabili autorizati sau experti care nu au fost obiectul verificarilor.
– Mai mult chiar, Consiliul Concurentei acorda clementa si derogari de la plata amenzilor, institutiilor sau agentilor economici care colaboreaza cu Consiliul si ofera informatii acestuia.
Prin urmare, in urma comunicatelor celor doua institutii consideram ca expertii contabili si contabilii autorizati nu au motive sa se teama de investigatia Consiliului Concurentei – CECCAR este cel vizat de aceasta investigatie si nu contabilii. Pe de alta parte, daca vreo firma de contabilitate va fi vizitata de catre Consiliu recomandam acestora sa colaboreze si sa acorde informatii – Consiliul Concurentei avand putere de sanctiune in cazul in care controalele si cererile de informatii (inclusiv termenele limita) nu sunt acceptate, respectiv respectate.
[…] Consiliul Concurentei finalizeaza o ancheta inceputa in luna martie a anului trecut, ancheta ale carei implicatii au fost dezbatute pe larg de catre http://www.contzilla.ro (gasiti detalii aici). […]
[…] a fost publicat in MO din 87 din 13 februarie 2009 si constituie in momentul de fata subiectul disputei dintre CECCAR si Consiliul Concurentei – acesta din urma considerand ca astfel CECCAR incearca sa impuna contabililor sa actioneze […]