IAS 7 Situatia fluxurilor de trezorerie

In aceasta perioada de criza s-a demonstrat importanta unei politici sanatoase de administrare a numerarului . Multe companii, desi profitabile sunt in pericol datorita lipsei de lichiditati si indatorarii excesive.

Numerarul are atributii importante : distribuirea de dividende, finantarea investitiilor pe viitor; plata datoriilor catre furnizori si a taxelor catre stat.

Conform IAS 7, numerarul este reprezentat de bancnote si monede ( cu existenta fizica) si depozitele la vedere.

Echivalentele de numerar sunt investitii pe termen scurt, foarte lichide (pe mai putin de 3 luni) care sunt convertibile in orice moment in numerar (de exemplu : depozitele overnight, obligatiunile guvernamentale, etc.) si care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare in valoare.

Fluxurile de numerar reprezinta intrari si iesiri de numerar si echivalente de numerar. De regula cash flow-ul se urmareste pe trei componente :
– cash flow operational ;
– cash-flow investitional;
– cash flow financiar;

Ficare dintre aceste tipuri de fluxuri reflecta aspecte diferite ale activitatii unei firme .Cash flow-ul operational este un indicator care arata capacitatea firmei de a-si plati datoriile, de a mentine nivelul operational curent si plati dividende precum si de a efectua investitii noi. Cash flow-ul investitional reflecta masura in care cheltuielile au fost efectuate pentru resurse destinate sa genereze venit si fluxuri viitoare de numerar. Cash flow-ul financiar se refera la finantarea pe termen lung.

Exemple de elemente care se reflecta in cash flow:

a) operational : incasari din vanzarea bunurilor/ prestare serviciilor, comisioane, chirii, plati pentru furnizori, plata salariilor;
b) investitional : incasari in vanzare unor echipamente, proprietati ,etc.
c) financiar : numerar din emisiunea de actiuni, obligatiuni, plati pentru rambursarea imprumuturilor, etc.
Un tratament special il au dividendele care ar trebui reconsiderate de la o perioada la alta.

Dividendele platite pot fi considerate ca parte din cash flow-ul operational fiind de fapt costul obtinerii de resurse financiare sau dimpotriva, pot fi considerate parte din cash flow-ul operational.

Dividendele primite pot fi considerate parte din cash flow-ul operational sau investitional.

Exista doua metode pentru intocmirea cash flow-ului operational:

• metoda directa : care porneste de la principalele clase de incasari si plati in numerar si
• metoda indirecta care porneste de la profit sau pierdere pe care il ajusteaza cu elementele negeneratoare de intrari si iesiri de resurse.

In Romania, situatia fluxurilor de trezorerie este solicitata conform ordinului 1752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru acele societati comerciale care la data bilantului depasesc limitele la doua dintre urmatoarele criterii :

a) total active : 3.650.000 euro;
b) cifra de afaceri neta : 7.300.000 euro;
c) numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar : 50.

Articole similare

4 Thoughts to “IAS 7 Situatia fluxurilor de trezorerie”

  1. mihai

    Salutare.. cum imi pot da seama care conturi trebuie selectate pentru cash flow-ul operational, care pentru cel de finantare si care pentru investitii ?
    Va multumesc

  2. admin

    Da, aveti dreptate, este IAS 7. Multumesc.

  3. Liliana Dragoman

    IAS 14 se refera la Raportarea pe segmente, IAS 7 este Fluxul de numerar

Comentariul tau aici