Tva la incasare in situatia în care are loc o cesiune de creante

In proiectul legislativ de actualizare a normelor de aplicare a codului fiscal (publicat in 22.10.2012 pe site-ul Ministerului de Finante in sectiunea Transparenta legislativa) sunt aduse cateva clarificari privind tva la incasare in situatia in care are loc o cesiune de creanta.

Astfel:

a) dacă furnizorul/prestatorul cesionează creanţele aferente unor facturi emise pentru livrări de bunuri/prestări de servicii, se consideră că la data cesiunii creanţelor, indiferent de preţul cesiunii creanţelor, este încasată întreaga contravaloare a facturilor neîncasate până la momentul cesiunii.

În cazul în care cedentul este o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare pentru respectivele operaţiuni, exigibilitatea taxei intervine la data cesiunii creanţelor, dacă cesiunea are loc înainte de expirarea termenului de 90 de zile calendaristice de la data prevăzută la art. 1342 alin. (5) din Codul fiscal.

Indiferent de faptul că furnizorii/prestatorii au cesionat creanţele, în cazul beneficiarilor care aplică sistemul TVA la încasare,precum şi a celor care achiziţionează bunuri/servicii de la persoane care au aplicat sistemul TVA la încasare pentru respectivele operaţiuni, dreptul de deducere a taxei este amânat până la data la care taxa aferentă bunurilor/serviciilor achiziţionate a fost plătită.

b) dacă persoana care achiziţionează bunuri/servicii cesionează furnizorului/prestatorului, drept plată a acestor achiziţii, orice creanţe, inclusiv cesiunea dreptului de rambursare a TVA prevăzută la art. 30 din Codul de procedură fiscală, data cesiunii este data la care se consideră că beneficiarul a efectuat plata, respectiv că furnizorul a încasat contravaloarea livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, la nivelul creanţei cesionate. În cazul în care cesionarul este o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare pentru respectivele operaţiuni, exigibilitatea taxei aferente livrărilor/prestărilor efectuate în beneficiul cedentului creanţei, intervine la data cesiunii creanţei şi corespunzător valorii creanţei cesionate, dacă cesiunea are loc înainte de expirarea  termenului de 90 de zile calendaristice de la data prevăzută la art. 1342 alin. (5) din Codul fiscal.

La expirarea termenului de 90 de zile, în situaţia în care contravaloarea livrării/prestării este mai mare decât valoarea creanţei cesionate şi nu a mai avut loc nicio altă încasare, intervine exigibilitatea pentru diferenţa neachitată. În cazul în care beneficiarul livrării/prestării este cedentul creanţei şi este o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare sau achiziţionează bunuri/servicii de la o persoană care a aplicat sistemul TVA la încasare pentru respectivele operaţiuni, dreptul de deducere a taxei intervine la data cesiunii creanţei corespunzător valorii creanţei cesionate, iar dreptul de deducere a taxei aferente eventualei diferenţe între contravaloarea achiziţiilor de bunuri/servicii şi contravaloarea creanţei cesionate este amânat până la data la care taxa aferentă diferenţei respective este plătită.

Exemplu pentru situaţia prevăzută la lit. a):

Societatea A, având perioada fiscală luna calendaristică, care aplică sistemul TVA la incasare, a emis o factură pentru livrarea unui bun în sumă de 124.000 lei ( inclusiv TVA) la data de 10 februarie 2013 către societatea B.

TVA în sumă de 24.000 lei a fost înregistrat în creditul contului 4428 “TVA neexigibilă”, nefiind încasată de la beneficiar în perioada fiscală respectivă.

La data de 15 martie 2013 societatea A cesionează către societatea N creanţa aferentă acestei facturi, care nu este încasată de la beneficiarul B.

Preţul cesiunii este de 80.000 lei şi este încasat în data de 20 aprilie 2013.

În ceea ce priveşte factura pentru livrarea de bunuri din data de 10 februarie 2013 se consideră că aceasta este încasată şi exigibilitatea TVA intervine la data de 15 martie 2013, societatea A având obligaţia să colecteze TVA în sumă de 24.000 lei, respectiv va evidenţia suma TVA de  24.000 lei în debitul contului 4428 “TVA neexigibilă” şi concomitent în creditul contului “4427 TVA colectată“.

Exemplu pentru situaţia prevăzută la lit. b):

Societatea B, care aplică sistemul TVA la încasare, a livrat la data de 11 februarie 2013 către societatea A bunuri (cărţi supuse cotei de TVA de 9%) a căror valoare, inclusiv TVA, este de 109.000 lei.

În data de 10 mai 2013 societatea A a cesionat societăţii B dreptul său de rambursare conform art. 30 din Codul de procedură fiscală, în sumă de 100.000 lei.

La data cesiunii, respectiv 10 mai 2013 se consideră că societatea A a plătit/societatea B a încasat suma de 100.000 lei din factura de 109.000 lei.

La această dată:

– societatea A va putea să deducă taxa aferentă achiziţiei astfel: 100.000×9/109=8.257 lei .

Diferenţa de 743 rămasă în contul 4428 TVA neexigibilă va putea fi dedusă la momentul plăţii.

– societatea B va colecta TVA aferentă livrării corepunzător creanţei care i-a fost cesionată, respectiv 8.257 lei.

Pentru diferenţa de 743 lei rămasă în contul 4428 TVA neexigibilă, exigibilitatea va interveni în cea de-a 90 zi conform art. 1342 alin.(5) din Codul fiscal, dacă presupunem că A nu a mai facut nicio plată până la data respectivă.

 

Articole similare

Comentariul tau aici