O societate comerciala detine o cladire care este sediul principal de unde isi desfasoara activitatea, un teren situat langa sediu precum si un depozit. In cursul anului societatea decide sa investeasca 6.000 lei in renovarea sediului principal si 20.000 lei in extinderea depozitului.
Conducerea societatii intentioneaza reevaluarea cladirii unde este sediul principal.
Care sunt principalele aspecte privitoare la elementele de imobilizari in aceste situatii ?
Amortizarea
In situatia de mai sus exista doua tipuri de active :
• cladirile care au o durata de viata limitata si prin urmare sunt amortizabile pe durata estimata de viata;
• terenul – care nu isi pierde valoarea prin utilizare si prin urmare nu se amortizeaza.
Chiar daca o cladire si un teren sunt achizitionate impreuna, ele sunt active separabile si trebuie evidentiate distinct in contabilitate.
Investitia in extinderea depozitului
Investitia de 20.000 lei in extinderea depozitului trebuie recunoscuta ca imobilizare, majorandu-se valoarea depozitului. Motivatia este ca prin aceasta extindere, se vor obtine beneficii economice suplimentare prin cresterea spatiului de depozitare .
Cheltuielile cu renovarea
Investitia de 6.000 lei cu renovarea cladirii trebuie recunoscuta ca si cheltuiala a perioadei, pentru ca nu face decat sa mentina cladirea la parametrii normali de functionare. Prin realizarea ei, nu se obtin beneficii suplimentare.
Reevaluarea sediului principal
In vederea reevaluarii cladirii entitatea trebuie sa recurga la serviciile unui evaluator.
IAS 16 permite reevaluarea imobilizarilor la valoarea justa de la data efectuarii acesteia.
Dar entitatea nu va putea reevalua doar cladirea sediului principal, ea fiind obligata sa reevalueze intreaga clasa din care face parte elementul respectiv de imobilizari. Astfel, va trebui sa reevalueze si cladirea depozitului.